Ministar hrvatskih branitelja na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Kolovoz/Međ dan nestalih/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Osijeku je u srijedu, 30. kolovoza 2017. godine, obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Na osječkom gradskom groblju, ispred zajedničke grobnice neidentificiranih posmrtnih ostataka, vijence su položile i svijeće zapalile obitelji nestalih, župan osječko-baranjski Ivan Anušić kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, izaslanik Hrvatskog sabora Vlatko Kopić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te predstavnici Grada Osijeka, policije i brojnih braniteljskih udruga. Nakon kratke molitve, okupljeni su se uputili prema osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla gdje je služena Sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na Trgu Ante Starčeviće održan je prigodni program.

„Jedna od najbolnijih i najdugotrajnijih posljedica rata jest neizvjesnost obitelji o sudbinama svojih najmilijih“, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odavši priznanje patnji svih obitelji koje godinama strpljivo čekaju saznati istinu i pronaći svoj mir.

Unatoč intenziviranju svih aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja, unaprjeđenju metodologije rada i nabave najsuvremenije opreme, učinkovitoj međuresornoj suradnji te sustavnom i cjelovitom pristupu prema najvišim međunarodnim standardima, u ovom trenutku još uvijek se traga za 1.533 nestalih, a nepoznato je mjesto ukopa 419 osoba, što sveukupno čini 1.952 nerasvijetljene sudbine.
 
„Brojke nam govore kako je život u neznanju o sudbini njihovih najmilijih surova stvarnost gotovo dvije tisuće hrvatskih obitelji. No, te brojke ne mogu prenijeti dubinu podnesene patnje koju te obitelji proživljavaju sve ove godine. Često ne shvaćamo razmjer ovog problema, njegov utjecaj ne možemo ograničiti samo na obitelj i pojedince, već i na njihovu zajednicu i društvo u cjelini“, istaknuo je ministar i iskoristio obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba kako bi pozvao na aktivno djelovanje svih nadležnih tijela u potrazi za nestalim osobama i apelirao na savjest svih onih koji imaju saznanja o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama jer je svaka informacija zlata vrijedna. „Polazeći od osjećaja za moralno, pravedno i prije svega humano, Ministarstvo hrvatskih branitelja će ustrajati na rješavanju sudbine svojih nestalih branitelja i civila, što mu je jedna od primarnih zadaća. Nestali hrvatski branitelji bili su spremni žrtvovati svoje živote za ovu zemlju. I zaslužuju istinu i pravdu. Republika Hrvatska ima pravnu i moralnu obvezu pomoći obiteljima u njihovom traganju kako bi im omogućili miran život, kako bi stvorili razumijevanje i stabilnost u regiji, kako bi stvorili mirnu budućnost našim mladim naraštajima“, zaključio je.
 
Osječko-baranjski župan istaknuo je kako mnogi koji su počinili te zločine, a poznati su imenom i prezimenom, nisu čak odvedeni ni na informativne razgovore kako bi dali informacije o nestalima i njihovim ožalošćenim obiteljima omogućili da napokon dostojno mogu sahraniti svoje najbliže. „Ako se ne riješi vrlo brzo, ovakva situacija kroz nekoliko će godina proizvesti nove sukobe, netrpeljivosti i nemire između hrvatskog naroda i onih koji su to počinili. Važno je to riješiti zbog budućnosti obaju naroda", upozorio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.
 
Povodom obilježavanja ovog Međunarodnog dana, Ministarstvo hrvatskih branitelja upriličilo je cjelodnevnu prezentaciju aktivnosti iz svog djelokruga rada u traženju nestalih osoba. Nakon zajedničkog druženja s obiteljima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, ministar Medved se, zajedno sa svojim pomoćnikom, predsjednikom Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale te načelnikom Uprave za zatočene i nestale Stjepanom Sučićem, uputio u Vukovar na sastanak Upravnog odbora Memorijalnog centra Domovinskog rata.
 

Pisane vijesti