Ministar branitelja Tomo Medved održao radni sastanak sa djelatnicima Područnih jedinica Ministarstva branitelja

  • Slika /AM2016/Sastanak_Područne_PSP_07062016/0_Naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Tomo Medved održao je 7. lipnja 2016. godine radni sastanak sa djelatnicima Područnih jedinica Ministarstva branitelja.

Na sastanku su sudjelovali ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra Ivan Vukić, pomoćnica ministra Nevenka Benić, pomoćnik ministra Miroslav Cindrić, djelatnici Ministarstva branitelja te Područnih jedinica i PSP centara. Tema sastanka bila je unaprjeđenje rada u Područnim jedinicama Ministarstva branitelja i centrima za psihosocijalnu pomoć koji djeluju pri Područnim jedinicama.

S osnivanjem centara za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata započelo se 1995. godine, kada je s radom i započela većina centara za psihosocijalnu pomoć. Danas u svakoj županiji Republike Hrvatske djeluje po jedan centar za psihosocijalnu pomoć, uz iznimku Brodsko-posavske županije na čijem području su aktivna dva centra (u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški) te jedan centar za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

U PSP centrima angažirani su stručnjaci različitih profila: psiholozi, socijalni radnici, psihijatri i pravnici, koji razvijaju i provode programe psihosocijalne prevencije i potpore, stacionarno (kroz svakodnevno organizirana dežurstva u prostorijama centra) i mobilno (timske posjete domu i obitelji stradalnika), razvijaju i provode programe kriznih intervencija, provode stručne kampanje usmjerene na obitelji i djecu (bračno i obiteljsko savjetovalište, dječje radionice) te organiziraju i provode edukativne programe samopomoći za pojedine kategorije stradalnika.

Na zahtjev Ministarstva branitelja centri su u 2014. godini intervenirali i organizirali 59 hitnih mobilnih intervencija po zaprimljenim pro-suicidalnim izjavama korisnika, a u 2015. godini intervenirali su na njih 53. U 2015. godini stručnjaci su pružili ukupno 42.452 intervencije za 33.280 korisnika. Djelatnici centra za psihosocijalnu pomoć izašli su na ukupno 2.684 mobilnih intervencija.

U sklopu Ministarstva branitelja 2005. godine ustrojene su područne jedinice (temeljem Izmjena i dopuna Uredbe o unutarnjem ustrojstvu NN 52/2005), u kojima samostalni izvršitelji pružaju stručnu i pravnu pomoć hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u ostvarivanju statusnih prava te svih onih prava koja proizlaze iz zakona i programa koje provodi Ministarstvo branitelja. Područne jedinice i centri za psihosocijalnu pomoć djeluju u istom prostoru i dio su istog stručnog tima

Pisane vijesti