Ministar branitelja na "Satu istine" u Požegi

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0765.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić sudjelovao je u petak, 10. svibnja, na "Satu istine" na brdu Sokolovac iznad Požege.

Ministar je na Sokolovac došao u društvu požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, a dočekao ih je i u pozdravnom im se govoru zahvalio na pomoći oko organizacije umirovljeni brigadir HV-a Krešimir Pavelić.

Nakon pozdravnog govora brigadira Pavelića, započeo je "Sat istine" na kojemu je umirovljeni bojnik HV-a Mario Kalan, inače voditelj projekta, učenicima osmih razreda OŠ "Dobriše Cesarića" održao sat povijesti Domovinskog rata. Projekt "Sat istine" tradicionalno organiziraju UDVDR-a i Grad Požega, a projekt ima i sve dozvole Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te je, kao takav, ogledni primjer poučavanja o Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Ronko je iskoristio današnju prigodu i da sedmorici hrvatskih ratnih vojnih invalida uruči predugovore o darovanju zemljišta, čime je ispunjeno svih 125 zahtjeva hrvatskih branitelja za građevinskim zemljištem s pripadajućom komunalnom infrastrukturom. Uručujući predugovore, gradonačelnik je istaknuo kako Požega danas, zahvaljujući i pomoći Ministarstva branitelja i Vlade RH, nema ni jednog branitelja prema kojemu nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

U svom obraćanju učenicima OŠ "Dobriša Cesarić", okupljenim građanima Požege i predstavnicima udruga, ministar Matić je izrazio svoje veliko zadovoljstvo i ponos što je mogao sudjelovati na "Satu istine" jer je to jedinstvena prilika da djeca o povijesti Domovinskog rata uče od samih sudionika, hrvatskih branitelja. Govoreći o važnosti učenja i pronošenja istine o Domovinskom ratu, ministar je podsjetio da je Ministarstvo branitelja osnovalo JU "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" čija će misija biti čuvati sjećanje na važnost i vrijednosti Domovinskog rata, ali i na moderan i dostojanstven način obrazovati mlade naraštaje o tom temeljnom dijelu hrvatske nacionalne povijesti.

Na kraju je ministar čestitao svim hrvatskim braniteljima kojima su danas dodijeljene zemljišne parcele te izjavio: "Ovo je plemenita akcija kojom se dodjeljuju gradilišta onima koji su u obrani domovine dali svoje zdravlje i dijelove svog tijela. Hrvatska njima na ovaj način, odnosno ovdje Požega, zahvaljuje i odaje priznanje. Time oni rješavaju svoj najveći problem, a to je stambeno pitanje. Ministarstvo branitelja će već ove godine riješiti i kredite za izgradnju onim invalidima s većim postotkom, a ostalima najvećim dijelom tijekom iduće godine."


Pisane vijesti