Međunarodni dan nestalih osoba

  • Slika /slike/pakrac 4.JPG
  • Slika
  • Slika

U Pakracu je 30. kolovoza ove godine obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Republika Hrvatska se 2006. godine pridružila zemljama koje 30. kolovoza obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba u znak sjećanja na sve one koji su nestali u ratnim okolnostima te čiji je nestanak posljedica zločina protiv čovječnosti ili drugih grubih kršenja ljudskih prava.

Osnovni cilj obilježavanja jest skretanje pozornosti i senzibiliziranje javnosti za problem nestalih i nasilno odvedenih, kao i naglašavanje uloge nadležnih tijela u intenziviranju rješavanja ovog pitanja.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih održano je ove godine u Pakracu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, a u suorganizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i uz potporu Grada Zagreba, Grada Pakraca, Grada Lipika, Hrvatskog Crvenog križa te potporu Ministarstva branitelja.

Ovom prigodom, u sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, položeni su vijenci i upaljene svijeće na mjestu logora Bučje te kod velikog križa na Gradskom groblju Pakrac. Vijence su položila izaslanstva Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva branitelja, predstavnici regionalne i lokalne samouprave kao i udruge koje okupljaju članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić iskoristio je i ovu prigodu kako bih pozvao sve koji raspolažu informacijom o nestalim osobama da je podijele s nadležnim tijelima.

Pisane vijesti | Komemoracija | Nestali