Majka Jean-Michel Nicoliera s ministrom Medvedom u Vukovaru

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Studeni/Vukovar_2019_17_11/HN20191117349919.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jean-Michel Nicolier u Vukovar je došao vjerujući kako može pomoći u sprječavanju svjetske nepravde, onda kada je svijet šutio, Jean-Michel, Francuz koji nikada ranije nije bio u Vukovaru osjetio je čovječnu, moralnu obvezu i kao dragovoljac se priključio postrojbi Hrvatskih obrambenih snaga

Lyliane Fournier, majka Jeana-Michela Nicoliera nasilno odvedenog iz vukovarske bolnice nakon okupacije, posljednji put viđenog na Ovčari, s ministrom Medvedom provela je nedjeljno poslijepodne, 17. studenoga 2019. ususret tužnoj obljetnici okupacije Grada i Koloni sjećanja koju će zajedno pohoditi, na poziv ministra Medveda.

Zajedničkim sudjelovanjem u Koloni sjećanja iskazuje se počast doprinosu i žrtvi Jean-Michel Nicoliera koji se vodi u evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu te se još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima, a koji se kao dragovoljac priključio Domovinskom ratu i obrani Vukovara i Hrvatske.

Jean-Michel Nicolier u Vukovar je došao vjerujući kako može pomoći u sprječavanju svjetske nepravde, dok je cijeli svijet nijemo promatrao tragediju koja se događa hrvatskom narodu, Jean-Michel, Francuz koji nikada ranije nije bio u Vukovaru, osjetio je čovječnu, moralnu obvezu i kao dragovoljac se priključio postrojbi Hrvatskih obrambenih snaga. Njegova majka, danas, živi u Hrvatskoj i aktivno surađuje s Ministarstvom hrvatskih branitelja u cilju pronalaska posmrtnih ostataka njezinog sina.

Ministar Medved u pratnji pomoćnika Stjepana Sučića, nadležnog za Upravu za zatočene i nestale, ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslava Šeremeta te suradnika, posjetio je s gospođom Fournier Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje je prezentiran postav Centra u kojem se nalazi i fotografija Jean-Michel Nicoliera.

Nakon posjeta MCDRVU-u, ministar Medved i Lyliane Fournier nazočili su tradicionalnom paljenju svijeća u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, gdje im se pridružila i udovica Blage Zadre i majka poginulog hrvatskog branitelja Roberta, Kata Zadro.

Paljenju svijeća nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Željko Reiner i Milijan Brkić, ministri u Vladi Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatske vojske i policije, dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih, hrvatski branitelji te brojni građani okupljeni iz raznih krajeva diljem Domovine u čast grada heroja. 

Svečanost paljenja svijeća ispred bolnice uveličala je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ izvedbama domoljubnih i vjerskih pjesama, a najsnažnija poruka poslana iz vukovarske bolnice ususret tužnoj obljetnici bila je kako je zajedništvo prikazano večeras ispred vukovarske bolnice jače od bilo kojeg mraka.

S majkom Jean-Michel Nicoliera susreli su se i Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara i Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a, te je ovom prilikom naglašena važnost vukovarske žrtve u Domovinskom ratu, ratnih zapovjednika, svih hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatske vojske, policije i Hrvatskih obrambenih snaga, združena s ulogom civilnog stanovništva, a posebno bolničkog osoblja.
 
Ulica Grada Vukovara u Zagrebu, kao i ranijih godina, osvijetljena je svijećama, a paljenju svijeća nazočila je državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić. Osim u Vukovaru i Zagrebu, i diljem Lijepe Naše, u predvečerje najveće tragedije u novoj hrvatskoj povijesti, zapalile su se na ulicama svijeće kako bi se počast odala žrtvama Vukovara i Škabrnje.

 

Foto: HINA//Ministarstvo hrvatskih branitelja



Pisane vijesti