Legendarni "Tigrovi" obilježili 27. obljetnicu osnutka

  • Slika /FOTOGRAFIJE/11 Studeni/Tigrovi/Tigrovi 0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U nedjelju, 5. studenog 2017. godine, u Zagrebu je obilježena 27. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Hrvatske vojske „Tigrovi“.

Podno spomen-obilježja poginulim Tigrovima u vojarni Croatia počast su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika Tigrova, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske i njen izaslanik Ante Deur, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnoga druga  izaslanstva.

Svečanost je nastavljena svetom misom za sve poginule branitelje i pripadnike prve gardijske brigade u crkvi Sv. Križa u Sigetu te u Domu Tigrova u Rakitju.

Ministar hrvatski branitelja Tomo Medved, i sam pripadnik Tigrova, prisjetio se tog 5. studenog 1990. godine kada su pripadnici ove legendarne brigade, među prvima, čvrsti i odlučni stali u obranu hrvatske slobode i neovisnosti te brojnih pobjeda koje su nizali u ratu. Istaknuo je kako on kao ministar, ali i cijela Vlada RH, prepoznaje i cijeni ulogu hrvatskih branitelja te pozvao sve okupljene da u zajedništvu nastave graditi zemlju na idealima na kojima su se na ovom mjestu okupili prije 27 godina. Ministar Medved ovom prigodom posebno se prisjetio 367 poginulih pripadnika brigade kao i šestorice koji se još uvijek vode nestalima, odavši im najdublje poštovanje, a svima ranjenima, onima koji su prošli torture srpskih logora i članovima njihovih obitelji neizmjernu zahvalnost.

„Djelatnici MUP-a posebno su ponosni što je ova brigada nastala iz njihovih redova, a i vaši ratni zapovjednici bili su pripadnici MUP-a“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuvši kako su pripadnici ove brigade bili na svim bojištima u obrani od agresije i kako je njihova uloga u Domovinskom nezamjenjiva. „Ono što ste bili u ratu, a to je ponos Hrvatske, to ste i u miru“,  zaključio je Božinović.

Tijekom Domovinskog rata ime Tigrova gradilo je više od deset tisuća pripadnika, hrabrih hrvatskih vitezova, koji su se borili na svim bojištima, u svim vojno-redarstvenim i vojnim oslobađajućim akcijama od Pakraca do Plitvica pa do zapadne Slavonije, Banije, ratišta i na istoku i jugu zemlje. U Domovinskom ratu poginulo je 367 pripadnika prve gardijske brigade, više od 1700 ih ranjeno, a njih šest još se i danas vode kao nestali. Prvi poginuli redarstvenik u Domovinskom Josip Jović, koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine u akciji na Plitvicama poznatoj kao „Krvavi Uskrs“, bio je pripadnik upravo Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, iz koje je preko Zbora narodne garde stvorena 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi. Njihova spremnost na žrtvu u obrani Domovine sažeta je bila pod geslom „Za Hrvatsku kao Tigar“ – u ratu i u miru, na ponos Oružanim snagama i cijeloj Hrvatskoj. Naziv i simbole Tigrova danas nosi 1. mehanizirana bojna Gardijske motorizirane brigade.

Foto: MUP

Pisane vijesti