Konferencija "Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti"

Slika /Arhiva/slike/logo_konf.jpg

Ministarstvo branitelja uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP), a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića organizira dvodnevnu regionalnu konferenciju pod nazivom "Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti". Konferencija će se održavati od 29. do 30. svibnja 2014. u Gliptoteci (Medvedgradska 2) u Zagrebu.

Okupljenima će se na početku obratiti Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Predrag Matić, ministar branitelja, Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova i Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj.

Sudionici konferencije uključuju vladine dužnosnike i aktiviste civilnog društva iz drugih zemalja jugoistočne Europe koje su sudjelovale u oružanom sukobu tijekom 1990-ih. Među visokim dužnosnicima koji će se obratiti na konferenciji je i Elizabeth Rehn, bivša finska ministrica obrane koja je služila posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji tijekom 1990-ih; Dubravka Šimonović, hrvatska veleposlanica pri međunarodnim organizacijama u Beču i bivša predsjednica UN-ovog Odbora za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena; i Gordana Sobol, zastupnica u Hrvatskog saboru koja je poznata po zagoravanju ravnopravnosti spolova.

Konferencija će biti otvorena snimljenom video izjavom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Glavni cilj konferencije je potaknuti vlade i javnost diljem jugoistočne Europe na rješavanje položaja žrtava seksualnog nasilja u oružanim sukobima. To uključuje priznanje, podršku i reparacije za žrtve bez sudske presude i ponovne traumatizacije žrtava. Posebna pažnja posvetit će se vrstama i načinima financiranja reparacija kao i dobrim praksama iz drugih zemalja. Za kraj će biti riječi regionalnim iskustvima o ovoj problematici koja će biti predstavljena na nadolazećem globalnom summitu o prevenciji seksualnog nasilja u oružanim sukobima koji će se održati u Londonu od 10. do 13. lipnja 2014.

Prema UNDP-ovom istraživanju iz 2013. godine do 2 200 ljudi u Hrvatskoj je pretrpjelo teške oblike seksualnog nasilja za vrijeme oružanog sukoba od 1991. do 1995. No, više od dva desetljaća nakon rata, žrtve i dalje nemaju zajamčen status, priznanje, naknadu i potporu. Kako bi se ispravila ta nepravda, Ministarstvo branitelja donijelo je prijedlog nacrta zakona koji će žrtvama ratnog seksualnog nasilja omogućiti pravo na financijske i simbolične odštete, što je u skladu s europskim i UN-ovim standardima. Druge zemlje jugoistočne Europe također rade na stvaranju zakonodavnom okviru kojim će osigurati poseban status i odgovarajuće reparacije žrtvama ratnog seksualnog nasilja, no napredak je neravnomjeran Napori koje poduzimaju vlade i organizacije civilnog društva u jugoistočnoj Europi, mogu biti vrijedno iskustvo drugim zemljama koje rade na sprječavanju ratnog seksualnog nasilja i otklanjanju njegovih posljedica. Posebno ako uzmemo u obzir da je današnja međunarodna zajednica sve odlučnija u namjeri da žrtvama ratnog seksualnog nasilja zajamči odgovarajuća prava i da stane na kraj nekažnjavanju počinitelja tih strašnih zločina.

Prvi dan konferencije posvećen je međunarodnom kontekstu i nacionalnim politikama i praksama u rješavanju pitanja seksualnog nasilja u jugoistočnoj Europi, dok će se tijekom drugog dana razgovarati o pitanjima reparacija i rehabilitacije žrtava. Sudionici će za vrijeme konferencije također moći pogledati snimljene video iskaze preživjelih o njihovim potrebama, očekivanjama i nadama za budućnost.
 

KONFERENCIJU ĆE BITI MOGUĆE PRATITI PUTEM LIVE STREAMA:


http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=3468
 

Dok će se u raspravu biti moguće uključiti na Twitteru putem

#ACTforVICTIMS.

 

Pisane vijesti

Dokumenti