Komemoracija za general-bojnika Zvonimira Skendera

  • Slika /Dokumenti 2023/IMG-20230418-WA0040.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Generale, u tišini si došao, u tišini i odlaziš. Zaglušujuća buka svih bitaka u kojima si sudjelovao je jenjala, ali tišina nikada neće prekriti tvoja dijela,“ istaknuo je ministar Medved

Povodom smrti general-bojnika Zvonimira Skendera u Zagrebu je 18. travnja 2023. održana komemoracija kojoj su, uz članove obitelji, nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, general HVO-a Vlado Šoljić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratni prijatelji generala Skendera.

Biranim riječima od generala Skendera oprostio se ministar Medved.

„Svi koji su imali priliku upoznati ga, a napose hrvatski branitelji koji su zajedno s njim služili domovini, znaju da je uvijek bio ozbiljan i odgovoran, pouzdan i odvažan, a istodobno diskretan i samozatajan,“ istaknuo je ministar Medved, dodavši da je bio profesionalac, vojnička i moralna vertikala.

„No, da bismo bolje razumjeli zašto se vratio u Hrvatsku da bi je branio, treba znati zašto je otišao iz svoje domovine, kao i mnogi drugi koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prisiljeni napustiti svoju domovinu. Još kao dijete ostao je bez oca, kojega su komunističke vlasti ubile, što je njega i njegovu obitelj trajno obilježilo. Ne želeći služiti vojsku komunističke Jugoslavije, s nepunih 20 godina odlazi u Francusku, a nedugo potom pristupio je Legiji stranaca, gdje je služio sve do trenutka kada se mogao staviti na raspolaganje svojoj domovini,“ poručio je Medved te da je bio jedan od onih koji su sanjali neovisnu hrvatsku državu i doživio povijesnu priliku biti dionikom ostvarenja stoljetnih težnji hrvatskog naroda za stvaranjem samostalne i suverene Hrvatske.

Istaknuo je da je general Skender dao veliki doprinos i u redovima Hrvatskog vijeća obrane, najprije u ustrojavanju postrojbi HVO-a te potom i kao zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, a poseban pečat je ostavio u 1. hrvatskom gardijskom zboru.

„Generale, u tišini si došao, u tišini i odlaziš. Zaglušujuća buka svih bitaka u kojima si sudjelovao je jenjala, ali tišina nikada neće prekriti tvoja dijela. Neka te za sva dobra koja si za života učinio nagradi naš nebeski Otac u kojeg si se uvijek pouzdavao. Počivao u miru, vječna ti hvala i slava“!

Od generala Skendera u ime Hrvatskog generalskog zbora oprostio se predsjednik Marinko Krešić a u ime hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine te u ime pripadnika Hrvatskog vijeća obrane general HVO-a Vlado Šoljić.

Prigodne skladbe izvela je klapa Sveti Juraj a program je moderirao brigadir Dario Matika.

 

Pisane vijesti