Jednokratno novčano primanje korisnicima mirovina radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Slika /dokumenti/Nikola/VRH_3946.jpg
U okviru sveobuhvatnog paketa mjera za ublažavanje porasta cijena energenata na standard građana, Odlukom Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata uređuje se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečenima u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., i to:
  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4100,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
  • korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4100,00 kuna
  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.
U skladu s Odlukom iznos jednokratnog novčanog dodatka ovisi o visini mirovine. Odlukom o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata određeno je da će korisnici koji imaju mirovinu do 1600,00 kuna dobiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200,00 kuna. Korisnici mirovine u iznosu od 1600,01 kuna do 2100,00 kuna dobit će 900 kuna jednokratnog novčanog primanja, korisnici mirovine u iznosu od 2100,01 kuna do 3 100,00 kuna dobit će 600 kuna, a oni s mirovinom od 3 100,01 do 4 100,00 kuna dobit će 400 kuna.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022., a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.

Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Sve detalje o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata možete saznati na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - na poveznici.

Pisane vijesti