Jednoglasno donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/sabor2.png

Zastupnici u Hrvatskom saboru u petak, 12. srpnja 2019., jednoglasno su usvojili Konačan prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Do usvajanja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj nije postojao jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovoga traženja.

Temeljni cilj svih aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih tijela uključenih u traženje nestalih osoba jest rješavanje slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, a donošenje ovog Zakona veliki je iskorak u navedenom cilju.

Podsjećamo kako Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.892 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu se 1.481 osoba vodi nestalima, dok je 411 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba.

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svima koji su sudjelovali u izradi Zakona te svima koji su podržali njegovo donošenje, a posebno Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu stupa na snagu osmoga dana od dana objave u  „Narodnim novinama“.



Foto: Internet TV Hrvatskog sabora (screenshot)
 

Pisane vijesti