Javnozdravstvena akcija za hrvatske branitelje uoči Svjetskog dana srca

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Javnozdravstvena akcija - 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Naglašena je potreba za kontinuiranim preventivnim pregledima i važnost promicanja zdravog načina života kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti te poboljšala kvaliteta života, a najavljene su i daljnje akcije usmjerene na hrvatske branitelje kao izrazito ranjivu populaciju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Udrugom medicinskih sestara i tehničara zdravstvene njege u kući, organizirao je javnozdravstvenu akciju posvećenu hrvatskim braniteljima. Cilj ove akcije bio je podizanje svijesti o kardiovaskularnim bolestima i drugim kroničnim oboljenjima, koja su jedan od glavnih uzroka smrti u Hrvatskoj i svijetu.

Tijekom akcije, koja je privukla značajan broj sudionika, mjerili su se krvni tlak, šećer, kolesterol i HbA1c u krvi, pedobrahijalni indeks  te se određivao indeks tjelesne mase. Braniteljima su pruženi savjeti o prevenciji kroničnih bolesti, s posebnim naglaskom na srčano-žilne bolesti te o usvajanju zdravih životnih navika.

Kroz razgovore sa zdravstvenim djelatnicima, sudionici su dobili preporuke o daljnjim pretragama, liječenju i održavanju zdravlja.

Medved: Očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja jedan je od prioriteta našeg djelovanja

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je okupljene i istaknuo važnost kontinuiteta ovakvih akcija, naglasivši da se od 2016. godine kontinuirano provode preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje. „Kroz naš program preventivnih sistematskih pregleda, više od 115 tisuća hrvatskih branitelja prošlo je pregled u 33 zdravstvene ustanove s kojima imamo sklopljen sporazum o provedbi tih pregleda,“ rekao je ministar Medved, pozvavši sve branitelje da se odazovu ovakvim pregledima kako bi očuvali svoje zdravlje.

Medved je istaknuo da je značajan broj branitelja kroz ove preglede otkrio potencijalno ozbiljne zdravstvene probleme, što potvrđuje nužnost nastavka programa. „Ovdje danas odašiljemo jasnu poruku da su pregledi bezbolni, brzi i izuzetno korisni, jer nam omogućuju da na licu mjesta dobijemo informacije o trenutnom zdravstvenom stanju, bilo da je riječ o šećeru, krvnom tlaku ili nečem trećem. Najvažnije je da dobijemo upute o tome što poduzeti u cilju očuvanja zdravlja.“

Hrvatski branitelji, zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu, predstavljaju ranjivu skupinu kada je riječ o zdravlju, naglasio je Medved, dodajući kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s ostalim zdravstvenim institucijama, nastavlja usmjeravati na rano otkrivanje bolesti i očuvanje kvalitete života ove populacije. „Ovo je jedan od prioriteta našeg djelovanja,“ zaključio je Medved.

Bubaš: Čuvajmo zdravlje i srca koja su nas očuvala onda kada je bilo najpotrebnije

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš također je istaknula važnost sinergije između dvaju ministarstava i zdravstvenih ustanova, kako bi se očuvalo zdravlje branitelja. „Naša je zajednička zadaća pobrinuti se da se očuva zdravlje onih koji su branili našu domovinu. Uoči Svjetskog dana srca trebamo podsjetiti na važnost zdravlja srca, jer su ona srca koja su nas očuvala onda kada je bilo najpotrebnije,“ kazala je Bubaš.

Capak: Prevencija najvažniji i najučinkovitiji način borbe protiv kardiovaskularnih bolesti

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da je prevencija najvažniji i najučinkovitiji način borbe protiv kardiovaskularnih bolesti. „Od 2016. godine provodimo sistematske preglede hrvatskih branitelja, koje obuhvaćaju jednostavne pretrage poput mjerenja krvnog tlaka i šećera, a koje mogu rano otkriti rizične faktore ili bolesti. Time omogućujemo rano započinjanje liječenja,“ rekao je Capak, najavljujući daljnje akcije usmjerene na branitelje kao izrazito ranjivu populaciju.

Voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Verica Kralj upozorila je na alarmantno visoku smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. „Svake godine u Hrvatskoj umire oko 22 tisuće ljudi od kardiovaskularnih bolesti. To su bolesti koje su često povezane s načinom života, prehranom, konzumacijom alkohola i cigareta te nedostatkom tjelesne aktivnosti. Čak 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti moglo bi se spriječiti promjenom životnih navika,“ rekla je Kralj, ističući važnost edukacije javnosti o zdravim životnim navikama i prevenciji.

Ova javnozdravstvena akcija naglašava potrebu za kontinuiranim preventivnim pregledima, posebno među braniteljima, te ističe važnost promicanja zdravog načina života kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšala kvaliteta života svih građana.

FOTO: HINA/Denis Cerić

Pisane vijesti