Jačanje partnerskih odnosa sa SAD-om

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Srpanj/Suradnja - nestali - SAD/20190708_101955.jpg
  • Slika

Pružena je potpora Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u traganju za posmrtnim ostacima američkog zrakoplovca nestalog tijekom Drugog svjetskog rata

Razvijajući partnerske odnose i suradnju sa Sjedninjenim Amaričkim Državama 8. srpnja 2019. godine na lokaciji „Gornji Kuršanec“ u Međimurskoj županiji, Ministarstvo hrvatskih branitelja pružilo je potporu Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država u traganju za posmrtnim ostacima američkog zrakoplovca nestalog tijekom Drugog svjetskog rata.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, na lokaciji od interesa za Sjedinjene Američke Države, provelo je ciljani pregled dijela terena georadarom pri čemu je cijeli postupak sniman iz zraka. S američkom stranom razmjenjena su praktična i teorijska znanja i iskustva na području traganja za nestalim osobama u ratnim sukobima.

Aktivnosti je prisustvovavo pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić kao i djelatnici Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Ministarstva obrane Republike Hrvatske, koji su američkoj strani demonstrirali način rada georadara i bespilotnih letjelica. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić predstavio je jedinstveni Hrvatski model traženja nestalih osoba te njegovu primjenu u traganju za nestalim osobama iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te je pri tome istaknuo važnost zajedničke suradnje i uzajamne pomoći po tom pitanju.

Sjedinjenim Američkim Državama zahvaljeno je na dosadašnjoj potpori i suradnji te je ova zajednička aktivnost potvrda dobih odnosa dvaju država.

Podsjećamo kako su Memorandum o suglasnosti u provođenju postupaka istraživanja, pronalaženja i prijenosa posmrtnih ostataka osoblja Sjedinjenih Američkih Država nestalih na području Republike Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata 13. studenog 2018. godine u Zagrebu potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Kelly McKeague, direktor američke Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji Ministarstva obrane SAD-a čime je definiran oblik suradnje na ovom području. Američka strana terenske aktivnosti na tlu Republike Hrvatske provodi temeljem izdanih suglasnosti Ministartsva hrvatskih branitelja.

Pisane vijesti