Jačanje međudržavne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i traganju za nestalima

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/1 Siječanj/Sarajevo UZZN/Sarajevo sastanak.jpg

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić sudjelovao je na trećem sastanku posvećenom jačanju međudržavne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i traganju za nestalim osobama održanom u Sarajevu.

Na sastanku održanom 26. siječnja, uz predstavnike UNDP-a, sudjelovali su čelnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije koji su predstavili izvješća za 2017. te planove rada za 2018. godinu. Raspravljalo se o usklađivanju postupanja u svezi s procesom ekshumacije, identifikacije i isporuke/preuzimanja posmrtnih ostataka te drugim postupcima koji se odnose na buduću suradnju i koordinaciju aktivnosti.

Radi povećanja djelotvornosti i učinkovitosti suradnje među tijelima nadležnim za rješavanje pitanja nestalih osoba, na sastanku su usuglašene aktivnosti za predstojeće razdoblje. Dogovoreno je da se organizira više bilateralnih sastanaka između tijela nadležnih za rješavanje pitanja nestalih kao i daljnje stručno usavršavanje službenika u tim tijelima putem obuka.

Sastanak je organiziran u okviru projekta UNDP-a „Jačanje međudržavne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim osobama“ (2017. – 2019.) čiji je temeljeni cilj povećanje učinkovitosti i djelotvornosti suradnje tužiteljstava zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije u procesuiranju ratnih zločina te osnaživanje kapaciteta za potragu za nestalim osobama.

Pisane vijesti