Izložba natječajnih radova spomen-obilježja žrtvama II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Izlozba/IMG-20200116-WA0012.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pobjednik Natječaja, akademik Bašić izrazio je nadu da će ovo spomen-obilježje biti simbol pijeteta te želju da ovaj znak bude nada uskrsnuća našeg nacionalnog i državnog zajedništva

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Ministarstva hrvatskih branitelja, u Galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika 16. siječnja 2020. otvorena je izložba natječajnih radova za natječaj za likovno rješenje spomen-obilježja za groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Otvorenju izložbe nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i pomoćnik ministra Stjepan Sučić sa suradnicima te Tomislav Buntak, predsjednik HDLU-a sa suradnicima, kao i Nikola Bašić, pobjednik Natječaja te ostali autori natječajnih radova.

Podsjetimo, Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika provelo je Natječaj za likovno rješenje spomen-obilježja za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Natječaj je trajao do 22. studenoga 2019., a Odlukom Ocjenjivačkog suda prvu ujedno izvedbenu nagradu dobio je akademik Nikola Bašić, drugu akademski kipar Kuzma Kovačić i treću akademski kipar Nikola Džaja. 

Na izložbi su predstavljeni natječajni radovi jedanaest pozvanih autora među kojima su, uz trojicu nagrađenih, i akademski kipari Petar Barišić, Peruško Bogdanić, Petar Dolić, Ljubo De Karina, Kažimir Hraste, Božica Dea Matasić, Dalibor Stošić i Tomislav Ostoja.

Obraćajući se okupljenima ministar Tomo Medved zahvalio je sudionicima natječaja te Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na suradnji. Rekao je kako je Ministarstvo iniciralo projekt „ne samo zato što je to naša profesionalna dužnost, već i zato jer je to humana gesta kojom izražavamo poštovanje stradalima“, istaknuvši kako „svaka žrtva ima ime i prezime, a mnoge obitelji ni danas ne znaju kako su i gdje stradali njihovi najmiliji“.

Ministar je naglasio kako su temelje demokracije u Republici Hrvatskoj postavili su hrvatski branitelji te njima zahvaljujemo za slobodu koju danas živimo, a u kojoj možemo odati počast svim žrtvama.

Predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tomislav Buntak pohvalio je ovaj projekt, a predsjednik Ocjenjivačkog suda Tonko Maroević izrazio zadovoljstvo odazivom eminentnih umjetnika, kao i konačnim izborom rješenja spomen-obilježja.

Likovni kritičar Milan Bešlić predstavio je prvonagrađeni rad i autora, a posljednji se okupljenima obratio akademik Nikola Bašić pobjednik ovog Natječaja.

Bašić je izrazio nadu da će ovo spomen-obilježje biti simbol pijeteta te želju da ovaj znak bude nada uskrsnuća našeg nacionalnog i državnog zajedništva.
 
Jedinstvenim spomen-obilježjem kao trajnim i vidljivim znakom Ministarstvo hrvatskih branitelja, obilježava mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje je, sukladno Zakonu, istražilo na način da je provelo probna iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka i pri tome utvrdilo broj posmrtnih ostataka koje se nalaze na toj lokaciji.

Spomen-obilježje podiže se na mjestu istražene masovne i pojedinačne grobnice, dok se ekshumirani posmrtni ostaci dostojno i trajno zbrinjavaju u grobnicu na mjesnom groblju što je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave na čijem području su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom radu i postupanju vodi se načelima da sve smrtno stradale osobe u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju imaju pravo na dostojno vječno počivalište te da je očuvanje spomena na žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao i dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obveza države i njenog cijelog društva.

Svrha provedenog natječaja jest podizanje spomen-obilježja koje bi kao svojevrsni podsjetnik pridonijelo očuvanje sjećanja na stradale žrtve. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj postoji veliki broj lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te se predviđa brža godišnja dinamika provedbe podizanja spomen-obilježja na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

Izložba je otvorena do 26. siječnja 2020., a može se razgledati u radno vrijeme Galerije, srijedom i petkom od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati.

Pisane vijesti