IN MEMORIAM stožerni general Janko Bobetko

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Ilustracije/bobetko1.jpg

Na današnji dan, 29. travnja 2003. u Zagrebu je u 83. godini života preminuo ratni načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske stožerni general Janko Bobetko


Na samom početku Domovinskog rata, general Bobetko uključio se u obranu Hrvatske na Banovini. Premda je na početku Domovinskog rata imao 72. godine to ga nije spriječilo da se aktivno uključi u obranu Hrvatske od oružane agresije i vlastitim primjerom pokaže kako se brani sloboda i ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. dodjeljuje mu čin generala zbora, nakon čega general Bobetko preuzima dužnost zapovjednika Južnog bojišta. 

Vodio je deblokadu Dubrovnika te akcije u dubrovačkom zaleđu i dolini Neretve. Nakon toga, 20. studenoga 1992. general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske.

U Domovinskom ratu istaknuo se pobjedama na Južnom bojištu i deblokadom Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa 1992. godine, nakon čega je imenovan načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Uslijedile su vojno-redarstvene operacije Maslenica i Medački džep te pobjednički Bljesak kojim je oslobođena zapadna Slavonija. Na dužnosti načelnika Glavnog stožera ostaje do srpnja 1995. godine, kada odlazi u mirovinu.


 
Na odnosu prema ratnicima hrvatske domovine, prema ljudima koji su dali svoje živote, prema ljudima koji će tek dati, Hrvatska polaže povijesni ispit sama pred sobom. Tu Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocjenu.   Janko Bobetko, Lisinski, 1994.


 
Neka mu je vječna slava i hvala.

Pisane vijesti