In memoriam poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te civilnim žrtvama Domovinskog rata

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/inmemoriam1.png

Ususret blagdanu Svih svetih i Dušnom danu prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te civilnih žrtava Domovinskog rata

Povodom blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu izaslanstva su u srijedu, 30. listopada 2019. polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast žrtvama Domovinskog rata, poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Zajednički vijenci položeni su kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na grobu dr. Franje Tuđmana, kao i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Tim je povodom u crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu služena misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo. U propovijedi se prisjetio svih koji su svoje živote položili za domovinu, poručivši “Njihove žrtve obvezuju nas da ne klonemo i ne popustimo pred napastima, da ne odustanemo od vjere i činjenja dobra!”.

Nakon mise, izaslanstva su položila vijenac i zapalila svijeće ispred spomen-obilježja “Pieta Croatica”.


Republika Hrvatska stvorena je na tragično prekinutim životima hrvatskih branitelja koji su u ključnom povijesnom trenutku hrabro stali na branik domovine. Žrtva poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te civilnih stradalnika neotuđivo je utkana u temelje suverene Republike Hrvatske.
Svojom žrtvom za domovinu omogućili su nam život u slobodi te im zato dugujemo vječnu zahvalnost. Njihova žrtva zalog je naše prošlosti i svjetionik je naše budućnosti, a naše molitve odraz su zahvalnosti i obećanja kako nikada neće biti zaboravljeni.


Pisane vijesti