In memoriam: Dr. Juraj Njavro

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/9 Rujan/Juraj Njavro/dr Juraj Njavro   103.JPG

Prisjećamo se ratnog kirurga vukovarske bolnice i prvog ministra hrvatskih branitelja dr. Juraja Njavre, koji je umro prije dvanaest godina

Dr. Juraj Njavro rođen je 2. srpnja 1938. u mjestu Cerovica, Općina Neum u Bosni i Heregovni. U Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine, gdje je bio i tijekom Domovinskog rata 1991. godine.

Tijekom bitke za Vukovar  bio je zapovjednik Ratnog saniteta Općine Vukovar. Uz kirurške zahvate, aktivno je radio na zbrinjavanju i njezi ranjenika u vukovarskoj bolnici. Prilikom okupacije Vukovara, uhićen je i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu te maltretiran zajedno s jednim dijelom vukovarskih branitelja i civila, odakle su ga u nekoliko navrata prebacivali u vojno-istražni zatvor u Beogradu, a protiv njega bila je pripremljena optužnica za rušenje SFRJ. Iz logora je razmijenjen, nakon čega dolazi u Zagreb, a ubrzo počinje raditi u KB Dubrava na Odjelu kirurgije.

Na parlamentarnim izborima 1992. godine izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je proveo tri mandata. U Vladi premijera Hrvoja Šarinića bio je ministar zdravstva (1992-1993.), a u Vladi Nikice Valentića ministar za humanitarna pitanja (1993-1995.). Bio je prvi ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u Vladi Zlatka Mateše, od prosinca 1997. godine do isteka mandata 27. siječnja 2000. te je, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška jedan od najzaslužnijih za osnivanje tog ministarstva.

Nakon isteka mandata, ponovno je izabran za saborskog zastupnika, a umirovljen je krajem 2003. godine. Bio je predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991.

Kao svjedok optužbe, bio je dijelom procesa protiv ratnog zločinca Veselina Šljivančanina i ostalih, a o vlastitim iskustvima u zatočeništvu u srpskim koncentracijskim logorima napisao je knjigu “Glava dolje, ruke na leđa”.

Dobitnik je brojnih odličja i priznanja, poput priznanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Medicina za humanost i etičnost” te odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Red kneza Domagoja s ogrlicom.

Bio je aktivni sudionik stvaranja moderne hrvatske države, promicatelj hrvatskih vrijednosti i interesa, a posebno je značajan njegov doprinos humanitarnom djelovanju. Dr. Juraj Njavro preminuo je 15. rujna 2008. i sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše državne počasti.

Pisane vijesti