In memoriam: Dr. Juraj Njavro

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/9 Rujan/Juraj Njavro/dr Juraj Njavro   103.JPG

U spomen na legendarnog vukovarskog kirurga i heroja vukovarske bolnice te obrane grada od srpskog agresora, prvog ministra hrvatskih branitelja dr. Juraja Njavru koji je umro prije jedanaest godina

Dr. Juraj Njavro rođen je 2. srpnja 1938. godine u mjestu Cerovica, Općina Neum u Bosni i Heregovni. U Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine. Rat ga je zatekao na mjestu šefa torakovaskularne kirurgije vukovarske bolnice.

Tijekom bitke za Vukovar i opsade tog grada bio je zapovjednik ratnog saniteta općine Vukovar. Uz kirurške zahvate, aktivno je radio i na zbrinjavanju i njezi ranjenika u vukovarskoj bolnici. Prilikom okupacije Vukovara, uhićen je i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu te maltretiran zajedno s jednim dijelom vukovarskih branitelja i civila, odakle su ga u nekoliko navrata prebacivali u vojno-istražni zatvor u Beogradu i nazad. Protiv njega bila je i pripremljena optužnica za rušenje SFRJ. Iz logora je razmijenjen, nakon čega dolazi u Zagreb, a ubrzo počinje raditi u bolnici u zagrebačkoj Dubravi na odjelu kirurgije.

Na parlamentarnim izborima Republike Hrvatske 1992. godine bio je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Ukupno je bio saborski zastupnik tri mandata. U Vladi premijera Hrvoja Šarinića obnašao je dužnost ministra zdravstva (1992-1993. g.), a u Vladi Nikice Valentića dužnost ministra za humanitarna pitanja (1993-1995. g.). Bio je prvi ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u Vladi Zlatka Mateše, od prosinca 1997. godine do isteka mandata 27. siječnja 2000. godine te je, uz pokojne dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška jedan od najzaslužnijih za formiranje tog Ministarstva.

Nakon isteka mandata, ponovno je bio izabran za saborskog zastupnika. Umirovljen je krajem 2003. godine, ali je i nakon toga ostao aktivan, primarno u pitanjima hrvatskih vojnih invalida. Bio je predsjednik “Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991”.

Kao svjedok optužbe, bio je dijelom procesa protiv ratnog zločinca Veselina Šljivančanina i ostalih. O vlastitim iskustvima u zatočeništvu u srpskim koncentracijskim logorima napisao je knjigu “Glava dolje, ruke na leđa”.

Dobitnik je brojnih odličja i priznanja, od kojih valja izdvojiti priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Medicina za humanost i etičnost”, kao i odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Red kneza Domagoja s ogrlicom. U javnosti je poznat kao legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske bolnice i obrane grada od srpskog agresora i tzv. JNA.

Bio je aktivni sudionik stvaranja moderne hrvatske države, uz izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, promicanju hrvatskih vrijednosti i interesa te u humanitarnom djelovanju. Dr. Juraj Njavro preminuo je 15. rujna 2008. godine te je sahranjen na zagrebačkom Mirogoju uz najviše državne počasti.

Pisane vijesti