In memoriam Anton Tus

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/inmemoriam1.png

Njegov ratni i životni put primjer je kako odano i predano služiti domovini kao časnik i ratni zapovjednik, u ratu i miru. Zahvalni smo za njegov doprinos u obrani naše domovine.​

Anton Tus (1931. – 2023.), general Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata, bio je prvi načelnik Glavnog stožera OSRH.

Od početka agresije Srbije, Crne Gore i JNA na Hrvatsku, u kolovozu 1991. dragovoljno se stavio na raspolaganje za obranu Republike Hrvatske i od 2. do 20. rujna 1991. je u Zapovjedništvu ZNG-a.

Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 21. rujna 1991. postavljen je na dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, na kojoj ostaje do 22. studenog 1992., kada preuzima dužnost glavnog vojnog savjetnika predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH.

Na toj se dužnosti ostaje do 1. travnja 1996., kada na osobni zahtjev odlazi u mirovinu. Od 12. veljače 2001. do 1. listopada 2005. veleposlanik je i šef Misije Republike Hrvatske pri NATO-u.

Kao prvi načelnik GSHV, neposredni je sudionik razvoja Hrvatske vojske te planiranja, provođenja i zapovijedanja obrambenim i napadnim operacijama u prve dvije godine Domovinskog rata, a veliki doprinos dao je u postizanju razvoja svih komponenti OSRH.

U čin stožernog generala promaknut je 2001. godine, a za osobni doprinos u obrani RH i Domovinskom ratu te iskazanoj hrabrosti dodijeljena su mu najviša odličja.

Njegov ratni i životni put primjer je kako odano i predano služiti domovini kao časnik i ratni zapovjednik, u ratu i miru. Zahvalni smo za njegov doprinos u obrani naše domovine.

Povodom smrti generala Tusa potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji.
 

Pisane vijesti