Identifikacija posmrtnih ostataka 20 osoba

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_1046 (Copy).JPG
  • Slika
  • Slika

Danas je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, u organizaciji i koordinaciji Ministarstva branitelja RH, Uprave za zatočene i nestale, održana identifikacija posmrtnih ostataka 20 osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica nastalih 1991. godine te zajedničkih grobnica nastalih nakon humane asanacije 1995. godine.

Identifikaciji su prisustvovali ministar branitelja, gospodin Predrag Matić i pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić.

Posmrtni ostaci četiri osobe odnose se na 1991./92. godinu te je riječ je o osobama ekshumiranim na području Ličko-senjske i Brodsko-posavske županije.
Posmrtni ostaci 16 osoba odnose se na 1995. godinu, od toga 9 osoba s područja Zadarske, jedna osoba iz Šibensko-kninske, jedna osoba iz Ličko-senjske, četiri osobe iz Sisačko-moslavačke županije i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine (preuzeti posmrtni ostaci).

Također, potvrđen je identitet jedne osobe ubijene tijekom Drugog svjetskog rata na otoku Braču čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u prosincu 2013. godine iz jame "Burinice" na otoku Braču, kao i posmrtnih ostataka jedne osobe ekshumirane 2012. godine na području Rakovice.

Nakon današnje identifikacije, pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja aktualno je traženje za 1.628 nestalih osoba.


Pisane vijesti