Identifikacija posmrtnih ostataka 18 osoba

Slika /slike/nestali.jpg


Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja 16. prosinca 2013. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu arganizirala je identifikaciju posmrtnih ostataka 20 osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica nastalih nakon humane asanacije 1995. godine.

Identifikaciji su prisustvovali ministar branitelja Predrag Matić i pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić. Ministar je svim okupljenim članovima obitelji u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva branitelja izrazio najdublju sućut te naglasio: "Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu branitelja je jednako stalo do svih žrtava. Ova hrvatska Vlada ne pravi i ne želi praviti razliku među žrtvama. S jednakim se pijetetom odnosimo prema svim žrtvama i tako ćemo činiti sve dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu."

S obzirom na vrijeme stradavanja, posmrtni ostaci svih 18 osoba odnose se na 1995. godinu (VRA "Oluja" - 14 osoba; VRA "Bljesak" - 4 osobe).

Posmrtni ostaci dviju osoba ekshumirani su na području Sisačko-moslavačke, dviju osoba na području Brodsko-posavske, 7 osoba na području Zadarske, 5 osoba na području Šibensko-kninske te dviju osoba na području Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon provedene identifikacije, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja još uvijek traga za 1 665 nestalih osoba, od kojih su 947 osobe nestale 1991/92. godine, dok se iz 1995. nestalima vodi još 718 osoba.

Pisane vijesti