Identifikacija posmrtnih ostataka 11 osoba

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u organizaciji i koordinaciji Ministarstva branitelja RH, Uprave za zatočene i nestale održana identifikacija posmrtnih ostataka 11 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Republici Hrvatskoj te preuzetih iz Republike Srbije.

Identifikaciji su prisustvovali ministar branitelja Predrag Matić i pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić.

S obzirom na mjesto pronalaska, 10 osoba ekshumirano je s područja Vukovarsko-srijemske županije, dok je tijelo jedne osobe preuzeto iz Republike Srbije. Na današnjoj identifikaciji rasvijetljena je sudbina 4 hrvatska branitelja iz Domovinskog rata i 7 civila.

Posmrtni ostaci 5 osoba ekshumirani su u proljeće 1998. godine iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru. Do sada je na ovoj lokaciji Ministarstvo branitelja RH imalo 90.5 % pozitivnih identifikacija.

Posmrtni ostaci 1 osobe, s današnje identifikacije, ekshumirani su 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari. Od 200 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na Ovčari, dosadašnjim tijekom procesa identifikacije konačno su identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 192 osobe.

Na današnjoj identifikaciji rasvijetljena je i sudbina 4 osobe ekshumirane u kolovozu ove godine iz masovne grobnice u Ceriću. S današnjom identifikacijom proces ekshumacije i identifikacije na ovoj lokaciji bit će u potpunosti okončan.

Na današnjoj identifikaciji na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani su i posmrtni ostaci 1 osobe preuzete iz Republike Srbije. Radi se o osobi odvedenoj 1992. godine iz Antina (Vukovarsko-srijemska županija), čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani u lipnju 2012. godine u Beogradu.

Ministarstvo branitelja RH, Uprava za zatočene i nestale još uvijek traži 1 723 nestale osobe na području Republike Hrvatske.

Pisane vijesti