Identifikacija posmrtnih ostataka 10 osoba

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, u organizaciji i koordinaciji Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Uprave za zatočene i nestale, održana identifikacija posmrtnih ostataka 10 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Republike Hrvatske.

Identifikaciji su prisustvovali ministar branitelja, gospodin Predrag Matić i pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić.

Identificirano je šest osoba iz Vukovarsko-srijemske županije, dvije osobe iz Osječko-baranjske županije, jedna osoba iz Sisačko-moslavačke županije te jedna osoba iz Požeško-slavonske županije. Od ukupnog broja identificiranih tri osobe imaju status hrvatskog branitelja, dvije osobe su bile pripadnici civilne zaštite, a pet osoba su civili.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja poduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti u rješavanju pitanja nestalih osoba u Domovinskom ratu daje puni doprinos u očuvanju i zaštiti ljudskih prava. Vlada Republike Hrvatske osobitu pažnju posvećuje pitanju nestalih te je ono sastavni dio Strategije programa Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2015.-2017. godine, a visoko je rangirani cilj i unutar Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

Nakon današnje identifikacije, pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja bit će aktualno traženje za 1.615 nestalih osoba.



Pisane vijesti | Identifikacija | Nestali