Identificirani posmrtni ostatci nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/IMG_20210625_102649.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, danas 25. lipnja 2021. godine, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka žrtava Domovinskoga rata. Tom su prilikom završno identificirani posmrtni ostaci dvije osobe nasilno odvedene i nestale 1991. godine na području Sisačko-moslavačke županije. Posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani tijekom 2020. godine iz pojedinačnih grobnica na tom području.

U jednom slučaju se radi o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, a u drugom o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga.  

Identifikaciji posmrtnih ostataka nazočio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici Darko Nekić i Špiro Janović te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja istakao je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti. Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske države, obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske.

Naposljetku, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, traga za 1.858 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

Pisane vijesti