Identificirani posmrtni ostaci hrvatskoga branitelja iz Sotina

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/IMG_7017.JPG

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, 27. rujna 2019., u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru identificirani su posmrtni ostaci hrvatskoga branitelja nestalog u Domovinskom ratu.

Završno su identificirani posmrtni ostaci hrvatskoga branitelja koji je nestao u listopadu 1991. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u lipnju ove godine u pojedinačnoj grobnici u Sotinu kod Vukovara.

Završna identifikacija provedena je u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru u nazočnosti pomoćnika ministra hrvatskih branitelja nadležnoga za Upravu za zatočene i nestale gospodina Stjepana Sučića.

Pomoćnik ministra Sučić, izražavajući sućut obitelji danas identificiranih osoba, istaknuo je predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske, predvođenih Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u rješavanju ovoga prioritetnog humanitarnog pitanja, čiji su razmjeri najveći upravo na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Stoga je, kako je istaknuo pomoćnik ministra, Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom mandatu intenziviralo aktivnosti u svim segmentima potrage za nestalim osobama. Također, podsjetio je kako su iz 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije, ekshumirani posmrtni ostaci 2.079 žrtava od kojih su identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 1.852 hrvatska branitelja i civila.

Budući da Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još traga za 1.480 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 411 poginulih osoba, što ukupno čini 1.891 neriješeni slučaj iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 529, pomoćnik ministra Sučić je i ovom prilikom uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.
 

Pisane vijesti