Identificirani posmrtni ostaci dvojice hrvatskih branitelja nestalih u Domovinskom ratu

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Identifikacija - 22-07-22 - 6.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Identificirani su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a Ratimir Dragić i Ivo Ban, nestali u listopadu 1991. u Kukunjevcu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 22. srpnja 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata, na kojoj su identificirani posmrtni ostaci dvojice hrvatskih branitelja.

Identificirani su hrvatski branitelji Ratimir Dragić (1955.) i Ivo Ban (1964.), pripadnici pričuvnog sastava MUP-a nestali 11. listopada 1991. u Kukunjevcu u Požeško-slavonskoj županiji u akciji spašavanja ranjenika.

Područje nestanka pretraživano je u više navrata, a prilikom terenskog izvida tijekom lipnja ove godine pronađeni su i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci, koji su potom prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje su identificirani DNA metodom.

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri sa suradnicima, kao i predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Jasna Jug.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih hrvatskih branitelja, ministar Medved istaknuo je punu predanost Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, kao i važnost međuresorne suradnje, zaključivši kako je utvrđivanje njihove sudbine obveza svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske, a cijeli proces reguliran je Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji jamči sustavan i institucionalan pristup u sinergiji svih nadležnih tijela.

„Neumorno i predano radimo na traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, rješavanje tog bolnog pitanja za nas je prioritet, a kolika je to bol znaju samo obitelji koje traže svoje najmilije. Drage obitelji, ovo je trenutak kada prestaje vaša agonija duga tri deseljeća, vi ste danas napokon saznali istinu i vjerujem da je veliko olakšanje sad kada znate da će vaši bližnji počivat u miru,“ poručio je ministar Medved članovima obitelji identificiranih hrvatskih branitelja te izrazio nadu da će i druge obitelji koje traže svoje najmilije dočekati taj dan.

„Traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu iznimno je zahtjevan i osjetljiv proces, koji se unatoč svim našim naporima odvija sporo i teško te, nažalost, mnogi ni ne dočekaju da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih. No, volio bih da obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije vjeruju kako činimo sve i ulažemo maksimalne napore da pronađemo njihove bližnje i želim im poručiti da nećemo stati dok ne nađemo sve naše nestale, a Zakon koji smo donijeli 2019. godine propisuje da Republika Hrvatska nastavlja taj proces i kada nas više ne bude,“ poručio je Medved, zahvalivši Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na partnerstvu i suradnji, a svim obiteljima na povjerenju.

I ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1832 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata.

Pisane vijesti