Identificirani posmrtni ostaci 14 osoba

Slika /slike/Identifikacija.jpg

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja organizirala je 1. travnja 2015. godine identifikaciju posmrtnih ostataka 16 osoba ekshumiranih iz pojedinačnih grobnica i zajedničkih grobnica nastalih nakon humane asanacije 1995. godine. Identifikaciji su se odazvale obitelji 14 osoba te su prilikom identifikacije, konačno identificirani posmrtni ostaci 14 osoba.

Identifikaciji su prisustvovali ministar branitelja, gospodin Predrag Matić i pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić.

Identificirano je šest osoba iz Zadarske županije, četiri osobe iz Karlovačke županije, dvije osobe iz Sisačko-moslavačke županije, jedna osoba iz Šibensko-kninske županije te jedna osoba iz Brodsko-posavske županije.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja poduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti u rješavanju pitanja nestalih osoba u Domovinskom ratu daje puni doprinos u očuvanju i zaštiti ljudskih prava.

Vlada Republike Hrvatske osobitu pažnju posvećuje pitanju nestalih te je ono sastavni dio Strategije programa Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2015.-2017. godine, a visoko je rangirani cilj i unutar Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

Nakon današnje identifikacije, pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja bit će aktualno traženje za 1.590 nestalih osoba.

Stranica