Identificirani posmrtni ostaci 10 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, dana 3. srpnja 2012. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, održala se identifikacija posmrtnih ostataka 10 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica.

S područja županije Vukovarsko " srijemske ekshumirane su 3 osobe, županije Sisačko - moslavačke 6 osoba a posmrtni ostaci 1 osobe preuzete su iz Republike Srbije. Među 10 navedenih identificiranih osoba nalazi se 4 civila i 6 hrvatskih branitelja.

Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja aktualno je traženje za još 1 750 nestalih osoba, od kojih 975 čine osobe nestale 1991./1992. godine, dok 775 čine osobe nestale 1995. godine.

Ministar branitelja, gospodin Predrag Matić obiteljima je izrazio iskrenu sućut u ime Vlade RH, Ministarstva branitelja, svojih suradnika i u svoje osobno ime. Naglasio je kako će se Vlada RH s jednakim pijetetom odnositi prema svim žrtvama neovisno o tome kada, gdje i na koji način su stradale.

Pomoćnik ministra branitelja, gospodin Ivan Grujić istaknuo je kako se u ovom trenutku vodi 555 slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka osoba poginulih 1991./1992. godine te se provode kontinuirane akcije kako bi se došlo do uzoraka krvi i do prijava o nestalima i o smrtno stradalim osobama iz tog razdoblja.


Pisane vijesti