Hrvatski branitelji obuhvaćeni i 5. paketom mjera Vlade za zaštitu od inflacije

Slika /FOTOGRAFIJE/2023/VRH_6891-01.jpeg

"Ove su mjere usmjerene na umirovljenike, na ugrožene kupce energenata, obitelji koje primaju dječji doplatak, sve one koji su socijalno ugroženi, nezaposlene, hrvatske branitelje i civilne stradalnike Domovinskog rata", poručio je premijer Plenković

Na sjednici Vlade održanoj 14. rujna usvojen je novi sveobuhvatan paket mjera usmjeren na najugroženije skupine u društvu kojim će se omogućiti zadržavanje standarda. Hrvatski branitelji su u 5. paketu mjera obuhvaćeni individualnim mjerama koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i drugim mjerama sukladno kategorijama ostalih resora.

Isplata jednokratnih novčanih naknada

Jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura može ostvariti:
  • hrvatski branitelj korisnik naknade za ugroženog kupca energenata
  • korisnik novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, ako mu nije priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata
  • hrvatski branitelji koji se nalaze u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a, a nisu korisnici novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje, niti zajamčene minimalne naknade.

Korisnicima koji ispunjavaju prethodno navedene uvjete na dan 31. kolovoza 2023. godine, isplata naknada izvršit će se po službenoj dužnosti tijekom listopada 2023.

Procjenjuje se da će mjerom jednokratne novčane naknade u iznosu 150 eura biti obuhvaćeno oko 20.000 hrvatskih branitelja, za što je osiguran iznos od 3 milijuna eura.

Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu 100 eura isplatit će se osobama koje su u evidenciji nezaposlenih HZZ-a na dan 1. rujna 2023., a naknadu nisu ostvarili po drugim osnovama. Jednokratnu novčanu naknadu u visini od 60 do 160 eura dobit će i korisnici mirovine kojima iznos mirovine mjesečno ne prelazi 700 eura, a iznos naknade ovisi  o visini mirovine.

Tom mjerom obuhvaćeno je 73.000 umirovljenih hrvatskih branitelja, za što je osigurano 6 milijuna eura.

Naknada za troškove energenata

Naknadu može ostvariti: korisnik novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te za civilne stradalnike iz Domovinskog rata, korisnik zajamčene minimalne naknade i nacionalne naknade za starije osobe te korisnik osobne invalidnine prema Zakonu o socijalnoj skrbi kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje. Mjera se provodi od 1. travnja 2022. te je 4. paketom mjera produljena do 31. ožujka 2024.

Da bi se ostvarilo pravo na naknadu potrebno je podnijeti zahtjev za ostvarivanje statusa ugroženog kupca energenata, a mjesečna subvencija iznosi 70 eura.

Zahtjev se podnosi Zavodu za socijalnu skrb prema prebivalištu, neposredno u Zavodu pismeno ili usmeno, poštom ili elektroničkim putem. Hrvatski branitelji i civilni stradalnici obrazac za podnošenje zahtjeva kao i sve potrebne informacije o načinu podnošenja zahtjeva mogu dobiti u područnim odjelima Ministarstva i upravnim tijelima u županiji i Gradu Zagrebu. Nakon priznatog statusa i naknade za ugroženog kupca energenata, kako biste iskoristili pravo na mjesečnu subvenciju u iznosu do 70 eura, račune za energiju je potrebno plaćati u poslovnici FINA-e, uz predočenje osobne identifikacijske isprave i rješenja kojim je priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova energije. Ako račun za troškove energije prelazi iznos od 70 eura, korisnik može iskoristiti subvenciju do iznosa 70 eura i platiti razliku odmah u FINI ili naknadno, jer će se u protivnom iznos iznad 70 eura evidentirati kao dug. Ako je iznos računa manji od 70 eura, korisnik može iskoristiti subvenciju samo u iznosu koji se nalazi na računu, bez mogućnosti prenošenja razlike u drugi mjesec.

Ublažavanje rasta cijena energenata te potpore gospodarskom i poljoprivrednom sektoru

Cijena električne energije ostaje nepromijenjena do 31. ožujka 2024. za kućanstva, javni i neprofitni sektor, uključujući i udruge iz Domovinskog rata te braniteljske socijalno-radne zadruge, te malo poduzetništvo.
Cijena plina za kućanstva, javni i neprofitni sektor, uključujući i udruge iz Domovinskog rata te braniteljske socijalno-radne zadruge, koji imaju sklopljen ugovor s tvrtkom HEP-PLIN d.o.o., obuhvaća obračun izravnog popust na računu korisnika, a ograničene su i cijene toplinske energije za kućanstva i poduzetnike. Mjere se primjenjuju do 31. ožujka 2024.

Predviđene su i potpore gospodarskom i poljoprivrednom sektoru, u kojem je također veliki broj hrvatskih branitelja.

Nastavlja se mjera iz 4. paketa za održivost domaćeg javnog prijevoza putnika u vidu osiguravanja 0,16 eura po litri dizel goriva (od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024.).

Novi paket mjera Vlade omogućit će poljoprivrednicima s područja Brodsko-posavske županije i Osječko-baranjske županije koji su zahvaćeni posljedicama afričke svinjske kuge, kao i poljoprivrednicima s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije, koja je osim afričkom svinjskom kugom snažno pogođena i posljedicama prirodnih nepogoda, oslobađanje plaćanja ugovorene zakupnine i naknade za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta od 1. srpnja 2023. sve do kraja 2024. godine. Isto će prema naputku u svom dijelu učiniti i navedene županije te pogođene jedinice lokalne samouprave, a izgubljeni prihod bit će im nadoknađen. Ova je mjera vrijedna 6,8 milijuna eura.

Također, 5. paket mjera obuhvaća i novu kreditnu liniju koja predstavlja nastavak dosadašnjeg financiranja obrtnih sredstava koje je nastalo kao odgovor zbog negativnih utjecaja pandemije, a sada se nastavlja u kontekstu novih poremećaja u poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Nastavno na 4. paket mjera, osigurana su dodatna sredstva za potpore za zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost. Dodatne informacije vezano uz prethodno spomenute potpore mogu se dobiti u nadležnim ministarstvima za sektor prometa, poljoprivrede i energetske učinkovitosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio da su ključne poruke Vladinih mjera stabilnost, sigurnost i mir tijekom jeseni i zime, izrazivši nadu da će njima biti zadovoljni i građani i gospodarstvenici.
"Ove su mjere usmjerene na umirovljenike, na ugrožene kupce energenata, obitelji koje primaju dječji doplatak, sve one koji su socijalno ugroženi, nezaposlene, hrvatske branitelje i civilne stradalnike Domovinskog rata. Subvencije cijene struje i plina godišnjeg su karaktera te su usmjerene na građane, gospodarstvo i institucije", poručio je premijer.

Pisane vijesti