Hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

  • Slika /AM2016/Voćin_2016/IMG_1609.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prisustvovao je 13. prosinca 2016. godine 8. hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj u Voćinu. 

Obilježavanje je započelo pokorničko-molitvenom procesijom od Prebende do svetišne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je održana sveta misa. Jedan od nosioca zavjetne svijeće bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Nakon svete mise, održana je komemoracija voćinskim žrtvama te su položeni vijenci i zapaljene svijeće podno spomen-obilježja u središtu Voćina.

Hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u svetište „Gospe Voćinske“ održalo se u organizaciji Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i supokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin. Hodočašće je posvećeno 47-ero civilnih voćinskih žrtava iz Domovinskog rata masakriranih 13. prosinca 1991. godine, kada je došlo i do razaranja svetišta.

U razdoblju od kolovoza do prosinca 1991. godine dogodili su se brojni zločini nad hrvatskim stanovništvom na području Voćina, poput ubojstava u selima Lager, Sekulinci, Prevenda i Kometnik. Međutim, najteži zločini počinjeni su u prosincu 1991. godine pri povlačenju srpskih paravojnih postrojbi tzv. "šešeljevaca" pred hrvatskom vojskom kada su agresorske snage na izuzetno okrutan način ubile sve preostale Hrvate u Voćinu, Humu i Bokanama. Sve žrtve bile su većinom starije od 60 godina, a najstarija je imala više od 90 godina.



Foto: Virovitičko-podravska županija, Kristijan Toplak
 

Pisane vijesti