Godišnjica oslobađanja generala i promocija fotomonografije specijalne policije

  • Slika /FOTOGRAFIJE/11 Studeni/Specijalna a- fotomonografija/1 spec - knjige.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom 5. godišnjice oslobađajuće presude generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, u četvrtak, 17. studenoga 2017. godine, održana je svečana promocija fotomonografije "Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996."

Tog 16. studenog 2012. Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu ukinulo je presudu raspravnog vijeća i oslobodilo hrvatske generale.

O ulozi specijalne policije, ali i ulozi njihovog ratnog zapovjednika Mladena Markača u Domovinskom ratu govorili su mnogi predstavnici državnog vrha pa i oni koji su i sami bili pripadnici specijalaca.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je specijalna policija dala velike žrtve i junake Domovinskog rata. "Generali Mladen Markač i Ante Gotovina su i u mirnodopsko vrijeme bili preseljeni voditi još jednu možda i težu bitku za Hrvatsku, za istinu na Međunarodnom sudu u Haagu", kazala je predsjednica i dodala kako smo oslobađajućom presudom dobili i međunarodnu potvrdu da je Domovinski rat bio pravedan i oslobađajući.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, rekao je kako je specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova elitna postrojba, zaslužna za početak obrane suvereniteta novonastale, samostalne Republike Hrvatske, ali i za kasniji tijek i pobjednički ishod Domovinskog rata. Postrojbe specijalne policije su do samoga kraja rata preuzimale najteže, često i najopasnije zadatke i smjelo kročile najnepristupačnijim terenima naše Hrvatske, naglasio je. "Specijalni policajci su u miru, zbog iznimnih kvaliteta, zaposjeli važne i odgovorne rukovodeće funkcije u policiji, vojsci, ali i drugim područjima života. Kao prva organizirana oružana postrojba u mladoj, novonastaloj državi, utirali su put našoj budućnosti“, rekao je Božinović. Dodao je kako tiskana izdanja ostavljaju trag, a tekstovi i fotografije svih herojskih ratnih akcija čiji su režiseri i akteri bili, su važne svima nama, svjedocima vremena, ali posebno su namijenjeni našim mladim generacijama, kako bi znale u ispravni povijesni kontekst staviti ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević je rekao kako mu je izuzetno drago što se ova obljetnica obilježava u tjednu u kojem se prisjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i u tjednu kada se vojska vratila u Vukovar, misleći na otvorenje vojarne 204. brigade Hrvatske vojske prije nekoliko dana u Vukovaru.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako su na sudbonosnom i veličanstvenom putu za stvaranje naše Domovine, naših hrabrih i odvažnih 158 vitezova, pripadnika specijalne policije, položilo svoj mladi život na oltar Domovine. „Ovom prigodom izražavamo im duboko poštovanje, a njihovom obiteljima i najbližima posebnu zahvalnost“, kazao je ministar Medved i zaključio kako je Hrvatskoj i danas potrebna ta ista hrabrost i ljubav koju su nesebično pokazali tijekom Domovinskog rata jer su to jedine prave i istinske vrijednosti koje trebamo prenijeti svim budućim naraštajima.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm, koja je i izdala ovu knjigu, kazao je  kako su specijalci bili prvi u ratu, a to su nastavili biti i u miru pomažući svojim pripadnicima i prijateljima. Podsjetio je kako je specijalna policija u ratu uživala veliko povjerenje te da su oni obavljali najteže zadaće.

Na promociji su govorili i saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, i sam bivši pripadnik specijalne policije, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i urednik knjige Goran Mihalić.

Prije promocije, u Zagrebačkoj katedrali je održana sveta misa zahvalnica u prigodi 5. obljetnice oslobađajuće presude hrvatskim generalima koju je predvodio biskup Ivan Šaško.

O fotomonografiji
Monografija predstavlja važan podsjetnik povijesne zadaće i značajne uloge Specijalne policije u Domovinskom ratu, koja na nešto više od petstotinjak stranica tekstom i fotografijom zorno dočarava njihove herojske akcije u obrani Hrvatske. Uz to, čuva i uspomenu na poginule i nestale pripadnike postrojbi Specijalne policije MUP-a RH, a njezinu najveću vrijednost zasigurno čine zapisi proživljenih događaja i dokazanih činjenica. Knjiga donosi pregled osnivanja i djelovanja specijalne policije u Ministarstvu unutarnjih poslova, od tečaja za prve hrvatske redarstvenike, osnivanja jedinica za posebne namjene do specijalnih jedinica policije, kao i Antiterorističke jedinice Lučko. Knjiga prikazuje ratne puteve dvadeset specijalnih jedinica policije popraćene mnogim fotografijama i iz privatnih arhiva sudionika vremena od zagrebačkih Alfi, riječkih Ajkula, bjelovarskih Omega do varaždinskih Roda. Specijalce je na ratištima i u akcijama pratila i Kirurško-anesteziološka mobilna ekipa „Kame“ koje su jedinstven primjer u povijesti suvremenog ratovanja, a ova monografija odlomkom o njima podsjeća upravo na važnost zdravstvenih djelatnika koji su uz bok s policajcima odlazili na prvu crtu bojišta.

O Specijalnoj policiji
Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova bila je prva oružana sila na koju se 1990. godine mogla osloniti tada mlada hrvatska država. Specijalci su sudjelovali na gotovo svim ratištima i oslobodilačkim akcijama. Više od 10 tisuća, što djelatnih što pričuvnih, specijalnih policajaca prošlo je kroz postrojbe tijekom Domovinskog rata. Ranjeno je ili ozlijeđeno njih 850, a 158 pripadnika specijalne policije je poginulo u Domovinskom ratu. Završetkom Domovinskog rata specijalna policija ostala je angažirana na čuvanju državne granice na dubrovačkom području sve do 1997. godine, a na području istočne Slavonije do mirne reintegracije 1998. godine. Nakon preustroja 2001. godine kada je ustrojena interventna policija u svim policijskim upravama, najveći broj  specijalaca postaju interventni policajci te još uvijek čine okosnicu interventne policije. Specijalna policija i danas prati suvremene trendove kako bi se mogla nositi sa svim ugrozama i prijetnjama modernog doba.

Izvor: MUP

Pisane vijesti