Film o stranim dragovoljcima u Domovinskom ratu pobjednik dvaju međunarodnih filmskih festivala

Slika /FOTOGRAFIJE/2023/FilmHB/21.jpg

To je jedan od tri izvrsna filma Udruge vojnika, veterana i domoljuba koje je podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i druge njihove hvalevrijedne projekte i inicijative

Film 1991. Tko je tvoj bližnji?, nastao u realizaciji Udruge vojnika, veterana i domoljuba i uz potporu Ministarstvo hrvatskih branitelja, osvojio je još jednu festivalsku nagradu.

Nakon pobjede na prošlogodišnjem američkom filmskom festivalu za najbolji strani dokumentarni film, u istoj je kategoriji osvojio prvu nagradu i na Nawada međunarodnom filmskom festivalu u Biharu u Indiji, a ceremonija uručenja održana je 27. kolovoza.

Film donosi ozračje neizvjesnosti i patnje koje se u kasnu jesen 1991. godine nadvilo nad Hrvatskom te činjenicu nedostatka podrške međunarodne zajednice kojoj se Hrvatska nadala. Istovremeno, priča prati pojedince – strance koji se, zbog osobnog osjećaja nepravde, uključuju u obranu Hrvatske… – stoji u opisu filma na mrežnoj stranici film1991.info na kojoj su svi detalji nastanka i promocije filma.

Prema riječima predsjednika Udruge Dražena Hrženjaka, koji je ujedno producent i ko-scenarist, film su prijavili na 12 međunarodnih festivala, a uz ova dva na kojima su pobijedili još na jednom su finalisti.

Uz njega, glavnu ekipu čine redatelj i montažer Goran Maršalek te scenarist Tomislav Šulj, povjesničar koji se intenzivno bavi temom stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu.

To je jedan od tri izvrsna filma Udruge vojnika, veterana i domoljuba koje je, uz Hrvatski audiovizualni centar i ostale, podržalo i Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i druge njihove hvalevrijedne projekte i inicijative.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestita Udruzi i filmskoj ekipi na osvojenim nagradama sa željom da i nadalje budu uspješni u realizaciji svojih projekata, u kojima će i ubuduće imati potporu Ministarstva.

Pisane vijesti