Ekshumacija u Gračanima: "Želimo bez politiziranja dostojno sahraniti sve pronađene žrtve"

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0011.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske je u četvrtak, 23. svibnja, u Gračanima predstavilo rezultate poduzetih aktivnosti u istraživanju i ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava iz poslijeratnog razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Ekshumaciji u Gračanima nazočili su ministar branitelja, gospodin Predrag Matić te pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić.

"Prema našim informacijama na području Gračana ima grobišta u kojima se nalaze posmrtni ostaci i do 220 osoba, mi želimo bez politiziranja dostojno sahraniti sve pronađene žrtve, nastavit ćemo naša istraživanja i ekshumacije sukladno Zakonu koji smo i donijeli te na taj način razuvjeriti sve nevjerne Tome", istaknuo je u svom obraćanju medijima ministar branitelja Predrag Matić.

"Ovdje se, prema informacijama kojima raspolažemo, nalaze posmrtni ostaci 27 žrtava, do sada smo pronašli 14 tijela, međutim, držim da su podaci kojima raspolažemo točni i da ćemo najkasnije sutra do 12 sati pronaći tijela svih 27 žrtava. Pronađeni predmeti uz tijela žrtava ukazuju da se nedvojbeno radi o posmrtnim ostacima vojnika NDH. Ovo grobište bit će veliki doprinos daljnjim istraživanjima na području Gračana. Napominjem da je prioritet Ministarstva branitelja u istraživanju onih grobište gdje je Državno odvjetništo pokrenulo postupak, a imamo niz takvih grobišta na području cijele Hrvatske", istaknuo je pomoćnik ministra Ivan Grujić.

Ministarstvo branitelja, Uprava za zatočene i nestale od stupanja na snagu Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (20. prosinca 2012. godine) provela je ekshumacije i zbrinula posmrtne ostatke na sljedećim lokacijama: Otoku Jakljanu, gdje je pronađeno 214 osoba pripadnika njemačke vojske te u Slanome, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 4 mještana Slanog.

U svom obraćanju medijima ministar Matić najavio je da će sukladno Zakonu Ministarstvo branitelja dostaviti godišnje izvješće Hrvatskom saboru o poduzetim aktivnostima i rezultatima istraživanja i ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava poslijeratnog razdoblja te na taj način, konkretnim postignućima, najbolje dokazati dosljednost u stavu Vlade RH i Ministarstva branitelja prema kojem svaka žrtva zaslužuje dostojno posljednje počivalište, bez obzira na pripadnost i okolnosti stradavanja.

Vlada Republike Hrvatske donijela je, 11. travnja 2013. godine, Odluku osnivanju Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja te u ovom trenutku Uprava za zatočene i nestale prikuplja prijedloge predstavnika državnih tijela, ustanova, organizacija, instituta, vjerskih institucija i drugih koji se bave pitanjima iz Zakona. Također, Ministarstvo branitelja pripremilo je prijedloge pravilnika kojima bi se nedvosmisleno utvrdili kriteriji i standardi za uređenje pronađenih grobalja žrtava poslijeratnog razdoblja, ali i način vođenja evidencije i način obilježavanja i održavanja vojnih grobalja i grobalja civilnih žrtava rata i poslijeratnog razdoblja.

Na današnjem predstavljanju poduzetih aktivnosti Ministarstva branitelja u istraživanju i ekshumaciji žrtava poslijeratnog razdoblja na lokaciji u Gračanima, ministar Matić naglasio je kako će Ministarstvo branitelja na uređeno groblje postaviti jedinstveni tekst natpisa, koji će sadržavati isključivo činjenične podatke o broju i okolnostima stradanja žrtava, bez izraza koji potiču na mržnju i osvetu.

 

Pisane vijesti