Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata iz masovne grobnice u Vrgorcu

Slika /slike/concikeweb.jpg

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja 11. i 12. prosinca 2013. godine organizirala je i koordinirala iskapanja i ekshumaciju iz masovne grobnice koja se nalazila na mjestu lokalno poznatom pod nazivom "Novo groblje" u Vrgorcu.

Ekshumacija je obavljena sukladno Zakonu o istraživanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na zahtjev prof. Borislava Matkovića, gradonačelnika Vrgorca, gospodina Vice Nižića, pročelnika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški u Federaciji BiH, s čijeg je područja dio pretpostavljenih žrtava, te na zahtjeve rodbine pretpostavljenih žrtava. S postupkom ekshumacije upoznato je i Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. U ekshumaciji je sudjelovao Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, obavili su je djelatnici posebno educirani za postupke ekshumacija koristeći strojeve prilagođene za tu namjenu, a osiguravali su je pripadnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Cijelo vrijeme ekshumacije bili su prisutni predstavnici grada Vrgorca koji su bili vrlo kooperativni suradnici u cijelom postupku - od zahtjeva za ekshumaciju masovne grobnice do privremenog zbrinjavanja posmrtnih ostataka.

Prema podacima kojima raspolaže Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i prema iskazima svjedoka kojima raspolaže Uprava za zatočene i nestale, na lokaciji poznatoj kao "Novo groblje", pripadnici partizanskih jedinica su u siječnju 1945. godine ubili i u dvije masovne grobnice pokopali oko 40 osoba, uglavnom civila koji su dovedeni iz Hercegovine. Među žrtvama je bilo i više žena.

Na lokaciji "Novo groblje" pronađena je samo jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 9 osoba, koji su privremeno zbrinuti na gradskom groblju, u grobnici koju je osigurao grad Vrgorac. Stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu prethodno su uzeli uzorke za DNA analizu jer postoji vjerojatnost da će se žrtve moći identificirati. Članovi obitelji žrtava za koje se pretpostavlja da bi se mogle nalaziti u ovoj masovnoj grobnici mogu podnijeti zahtjeve za identifikaciju Ministarstvu branitelja, Upravi za zatočene i nestale, Savska 66, Zagreb.

Prilikom ekshumacije koju je Uprava za zatočene i nestale provela u Vrgorcu od svjedoka su dobivene informacije da su pojedina tijela već ranije ekshumirana i od strane rodbine poginulih sahranjena u Hercegovini te na groblju u Vrgorcu. Druga grobnica, na koju upućuju dokumenti MUP-a i saznanja iz istraživanja koje je provela Uprava za zatočene i nestale, nije pronađena na indiciranoj lokaciji. Utvrđivanje činjenica o toj drugoj grobnici bit će predmet daljnjih istraživanja.

Pisane vijesti