Ekshumacija posmrtnih ostataka na Gradskom groblju u Zadru

Od 21. do 24. studenoga 2016. godine, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, na Gradskom groblju u Zadru provedena je ekshumacija 18 neidentificiranih posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata. 

Prema raspoloživim saznanjima, riječ je posmrtnim ostacima osoba poginulih 1995. godine, koji su nakon provedene humane asanacije bili ukopani u pojedinačnim grobnicama na Gradskom groblju u Zadru. Iz svih posmrtnih ostataka izuzeti su uzorci za potrebe identifikacije metodom analize DNA. Posmrtni ostaci su potom prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu do njihove identifikacije i sahrane u skladu sa željama članova obitelji.

Sukladno utvrđenoj metodologiji koja se obostrano primjenjuje, ekshumaciji su prisustvovali stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe. 

Sveukupno, dosadašnjim tijekom procesa, ekshumirani su posmrtni ostaci 5.077 žrtava od kojih su završno identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 4.124 osobe.

Pisane vijesti | Ekshumacija