Dvadeseta obljetnica osnutka 9. gardijske brigade "Vukovi"

Slika /Arhiva/slike/Vukovi.gif

U Gospiću će se 9. studenog 2012. održati svečanost povodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnutka 9. gardijske brigade "Vukovi".

U ime Ministarstva branitelja RH, svečanosti će prisustvovati pomoćnica ministra branitelja, gospođa Nevenka Benić. Deveta gardijska brigada stvorena je iz 118. i 133. brigade HV-a, a dio gardista došao je iz ostalih krajeva RH. Brigada je službeno zaživjela 1. studenoga 1992. godine kao 6. gardijska brigada. Prvi zapovjednik bio je general-bojnik Mirko Norac.

Brigada je sudjelovala u nekim od najvećih obrambenih i oslobodilačkih akcija Domovinsko rata. Ubrzo nakon samog osnutka, brigada u siječnju 1993.god. sudjeluje u akciji "Maslenica". U akciji "Medački džep" 9. rujna 1993. godine konačno je otklonjena izravna opasnost za opstanak Gospića i okolnih mjesta. Po zapovijedi Ministarstva obrane, 84. gardijska bojna 9. ožujka 1995. godine prelazi u ustrojbenu strukturu 9. gbr. kao 2. pješačka bojna 9. gbr. Ta postrojba drži crtu obrane na Velebitu, a 24./25. srpnja 1995. godine izmješta se te sudjeluje u operaciji "Ljeto - 95" za koju dobiva pismenu pohvalu Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i ministra obrane RH Gojka Šuška. Vrhunac ratnog puta 9. gbr. bila je Vojno-redarstvena akcija "Oluja".

Deveta gardijska brigada pretrpjela je i znatne ljudske gubitke; 160 pripadnika postrojbe je ranjeno, a 56 ih je poginulo braneći Hrvatsku.

Najave