Državna tajnica Nevenka Benić na „Braniteljskoj tribini“ u Orašju

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/1 Siječanj/Orašje/IMG_2031.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja u zadnje dvije godine intenziviralo je izradu projekata za koje su sredstva alocirana i u fondovima Europske unije.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić sudjelovala je u utorak na „Braniteljskoj tribini“ u Orašju posvećenoj razvoju braniteljskog zadrugarstva u Županiji Posavskoj u Federaciji BiH, te konkretnoj suradnji s vodećom prehrambenom hrvatskom kompanijom Podravkom s kojom Ministarstvo hrvatskih branitelja ima potpisan sporazum o otkupu poljoprivrednih proizvoda braniteljskih zadruga.

U punoj dvorani srednjoškolskog centra državna tajnica Benić okupljenima je prezentirala programe i projekte braniteljskih zadruga koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi više od 15 godina.

Ministarstvo od 2004. podupire rad zadruga hrvatskih branitelja, a od tada do prošle godine njih 484 koristilo je poticajne mjere, rekla je Benić navodeći podatak da braniteljske zadruge čine 34,1 posto svih zadruga u Republici Hrvatskoj. Izvijestila je da Ministarstvo u okviru svojih programa sufinancira i rad veteranskih zadruga HVO-a u Bosni i Hercegovini te najavila da će tijekom ove godine, kao dio razvojne pomoći, ponovo biti raspisan natječaj za tu vrstu potpore. Takođe je naglasila da je Ministarstvo u zadnje dvije godine intenziviralo izradu projekata za koje su sredstva alocirana i u fondovima Europske unije.
Prenoseći pozdrave ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda okupljenima je poručila da su im vrata Ministarstva otvorena za sva pitanja i potporu u osnivanju i razvoju zadruga. Kao što je zajedništvo bilo ključno u obrani, tako je i u miru ključno za napredak i gospodarski boljitak, naglasila je Benić zaključivši da od takvog zajedništva korist imaju i branitelji, ali i lokalne zajednice u kojima žive, pa time i čitavo društvo.

Direktor Podravkonog sektora poljoprivrede Zdravko Dimač sa suradnicima objasnio je što Podravka nudi zadrugarima. To su, rekao je, poljoprivredni i poslovni savjeti, odnosno što uzgajati, zatim sjeme, otkup poljoprivrednih proizvoda i sufinaciranje prijevoza i na koncu uredno plaćanje u roku mjesec dana od isporuke. Podravka je društveno odgovorna i takva vam se nudi za trajnog partnera na dobrobit  kompanije, branitelja, njihovih sredina u kojima žive, čitavog društva i svih krajeva u kojima žive Hrvati, rekao je Dimač.

U ime domaćina gostima iz Hrvatske, na dolasku i potpori zahvalnost su uputili predsjednik Skupštine Županije Posavske Joso Marković i ministar branitelja Županije Posavske Marijan Kopić ističući da će im suradnja s Podravkom na način kakav je ostvaren s Ministarstvom hrvatskih branitelja biti od velike pomoći.

Na tribini je hrvatska iskustva o osnivanju i razvoju braniteljskih zadruga prezentirao Tomo Bagarić iz zadruge hrvatskih branitelja Agrovladislavci.

Pisane vijesti