Dom hrvatskih veterana u Lipiku ugostio ukrajinsku ministricu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Svibanj/Ukrajina 2dan/20190517_171138.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica za branitelje Ukrajine Iryna Friz drugog dana radnog posjeta Ministarstvu hrvatskih branitelja boravila je u Lipiku gdje je posjetila Dom hrvatskih veterana.

Ministrica je u pratnji gospodina Yaroslava Simonova, otpravnika poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Republici Hrvatskoj posjetila Dom hrvatskih veterana u Lipiku. Ministricu su s radom Doma upoznali pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Doma general Josip Lucić, načelnica Sektora za poboljšanje kvalitete življenja i praćenje znanstveno-istraživačke djelatnosti Ministarstva Zlatkica Marinković-Danilović te zamjenik ravnatelja Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik i v.d. predstojnice Doma hrvatskih veterana Svjetlana Mišor-Čulina.

Kako bi ministricu upoznali s dobrom praksom i iskustvima u Republici Hrvatskoj, u Domu hrvatskih veterana doc.dr.sc. Špiro Janović održao je izlaganje na temu „Iskustva u pomaganju psihotraumatriziranim hrvatskim braniteljima“, a ministrica je pri obilasku prostorija u kojima se braniteljima pruža stručna pomoć i rehabilitacija imala prilike čuti i iskustva samih korisnika, upoznati sadržaje i programe koji se za korisnike provode.

Nakon obilaska i upoznavanja s radom Doma, ministrica Friz u pratnji gradonačelnika Lipika Vinka Kasane posjetila je spomenik ukrajinskom književniku i filozofu Ivanu Franku, koji je dio svog života proveo u Lipiku zbog liječenja. U lipičkom perivoju ministrica je Franku položila cvijeće, nakon čega je posjetila i državnu ergelu.

U poslijepodnevnim satima ministrica Friz susrela se  sa 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine, hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a i članovima Udruge specijalne policije u prostorijama udruge.

Pisane vijesti