Dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Ugovor_digitalizacija/MHB 17112020___0029.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu hrvatskih branitelja u utorak, 17. studenoga 2020. predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je uručenju ugovora kojega je potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Riječ je o ugovoru o bespovratnim sredstvima za projekt Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, u vrijednosti 81,5 milijuna kuna, a 85% financirat će se iz Europskog socijalnog fonda.

Uručenju ugovora nazočili su ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet te državni tajnici resornih ministarstava.

Provedbom projekta Digitalizacija arhivskog gradiva postupci ostvarivanja zakonski zajamčenih prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata bit će brži i učinkovitiji, a posebno je važno trajno sačuvati dokaze i istinu o tijeku obrambenog Domovinskog rata. Digitalizacijom koju Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi povijesne činjenice će biti sačuvane i za nadolazeće generacije, rekao je ministar Medved.

Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, a provodi se u suradnji s partnerima i suradnicima - Ministarstvom obrane, Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom i Memorijalnim centrom Domovinskog rata u Vukovaru.

Na šest lokacija u Zagrebu, Splitu, Karlovcu i Kerestincu u tijeku je terenska obrada gradiva, nakon čega slijedi digitalizacija. Do danas je obrađeno više od 52% gradiva, a završetak projekta očekuje se krajem lipnja 2023. godine.

Ministar Medved zahvalio je na suradnji Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje je u ovom projektu posredničko tijelo razine I., te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kao Posredničkom tijelu razine II, a posebno je izrazio zahvalnost predsjedniku Vlade na podršci u provedbi svih projekata Ministarstva hrvatskih branitelja.

Sve što danas imamo ne bi bilo moguće bez hrabrosti hrvatskih branitelja, koji su žrtvovali svoje živote i zdravlje za suvremenu Hrvatsku pozicioniranu u Europskoj uniji iz čijih fondova danas koristimo značajna sredstva za ove hvalevrijedne projekte, zaključio je Medved.  

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako je arhivsko gradivo još uvijek raspršeno po brojnim vojarnama: Prije tri godine krenulo se u ovaj projekt kako bi se sve sakupilo i sačuvalo. Zahvaljujući sufinanciranju bit će moguće definirati i izraditi arhivski sustav za korištenje arhivskog gradova. Uz to, 120 službenika će se educirati za rad na tom sustavu, istaknuo je Aladrović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je u Ministarstvu hrvatskih branitelja te ujedno zahvalio ministru Medvedu na svemu što je dosad učinio.

Sve je to dio naše višegodišnje politike osnaživanja prava hrvatskih branitelja. Ovo je sustavan i dugoročan projekt koji će na kvalitetan i trajan način objediniti građu koja postoji sve godine, a koja na jednom mjestu u digitalnom obliku do sada nije bila objedinjena. Da bismo zajednički gradili budućnost, moramo čuvati prošlost, poštovati je, a to odgovorno radimo. Svjedočimo sinergiju između raznih ministarstava i institucija. Kada je riječ o 81,5 milijuna kuna trebamo ih staviti u kontekst važnog projekta veteranskih centara koji će se kao i ovaj projekt financirati iz europskog fonda i to u iznosu od 330 milijuna kuna. Dan uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata kao i na žrtve Vukovara i Škabrnje, naša Vlada čvrsto i ustrajno radi na politici pomirbe i pronalazi sredstva za bitne odrednice našeg kolektivnog sjećanja, naglasio je Plenković.

U Nacionalnoj strategiji jasno je naznačeno kako je očuvanje vrijednosti Domovinskog rata vrlo važno te želimo aktivno uključiti hrvatske branitelje i njihove obitelji u gospodarske djelatnosti. Sve to radit ćemo čuvajući vrijednosti Domovinskog rata, zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti