Dodjela stanova u Osijeku i puštanje u rad dizala za osobe s invaliditetom u Belišću

  • Slika /slike/Dodjela stanova u Osijeku/DSC_0175.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić u Osijeku je danas obiteljima stradalnika iz Domovinskog rata uručio ključeve 17 stanova u stambenoj zgradi koju je Ministarstvo branitelja sufinanciralo s Gradom Osijekom. 

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 6. studenoga 2014. godine donijela je Odluku o sudjelovanju Ministarstva branitelja u završetku izgradnje stambene zgrade u Osijeku radi stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata, a već 29. studenog ministar Matić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić potpisali su Ugovor o zajedničkom ulaganju kojim je Ministarstvo branitelja osiguralo 5.091.060,00 kuna za 17 stanova za stradalnike iz Domovinskog rata s područja grada Osijeka.

Cijena stana iznosi 6.000 kuna po kvadratnom metru jer se Grad Osijek odrekao troškova komunalnog opremanja, komunalnog doprinosa i vrijednosti građevinskog zemljišta, što je dužan prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Zgrada u Umaškoj ulici u Osijeku ima 60 stanova, od čega će Gradu Osijeku pripasti 43, a Ministarstvu branitelja 17 stanova, odnosno, 29,46% ukupne površine stanova.

Od 1998. godine do danas Ministarstvo branitelja je na području grada Osijeka riješilo 304 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje putem stambenog kredita, dok su 353 zahtjeva riješena dodjelom stana. Na Listi prvenstava za stambeno zbrinjavanje Ministarstva branitelja u 2014. godini neriješeno je 150 zahtjeva za kupnju stana ili kuće, 17 zahtjeva za izgradnju obiteljske kuće, 115 zahtjeva za poboljšanje uvjeta stanovanja, 17 zahtjeva za dogradnju i nastavak izgradnje te 33 zahtjeva za nadoknadu razlike u stambenoj površini.

Prije dodjele stanova u Osijeku, ministar Matić posjetio je grad Belišće gdje je s gradonačelnikom Dinkom Burićem u rad pustio podiznu platformu za osobe s invaliditetom na zgradi Policijske postaje Belišće. Grad Belišće prijavio je na Javni poziv za projekte rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom prilagodbu zgrade policijske postaje i glazbene škole u Belišću. Radovima je predviđena ugradnja dizala, vanjske prilazne rampe na dva ulaza, prilagodba dvojih ulaznih vrata, izgradnja dvije unutarnje prilazne rampe i stepenica na katu u ukupnoj vrijednosti od 350.000,00 kuna. Ministarstvo branitelja je projekt podržalo te je u Vodicama 9. svibnja 2014. godine potpisan ugovor o sufinanciranju u iznosu od 120.000,00 kuna.

U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Pored građevinskih objekata, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje koriste osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu kao što su prilagodba kupališta, učionica, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnja taktilnih polja upozorenja, upuštanje rubnjaka i prilagodba nogostupa, ugradnja dizala, postavljanje orijentacijskog plana za kretanje u građevini, prilagodba stajališta i perona, parkirališnih mjesta i sl.

Sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske odobrava se jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje djeluju na području Republike Hrvatske i provode djelatnosti usmjerene potrebama zajednice, a zahtjev se podnosi putem javnog poziva i razmatra ga radna skupina u koju su imenovani predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i civilnih udruga osoba s invaliditetom.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora od 2004. do 2014. godine iznosi 15.657.207,46 kuna za ukupno 78 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (11 županija, 54 grada i 13 općina), a izvršene su 143 prilagodbe objekata. Ministarstvo branitelja u 2015. godini u jednakom opsegu nastavlja provoditi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, za što je kao i prethodnih godina osigurano 1.500.000,00 kuna.



Pisane vijesti | Priopćenje | Domovinski rat