Delegacija Republike Albanije u Ministarstvu hrvatskih branitelja

  • Slika /Dokumenti 2022/Albanci naslovna.jpg
  • Slika

Albanska delegacija iskazala je interes za stručnom i tehničkom pomoći uspostave institucionalnog i pravnog okvira procesa traganja za nestalim osobama

Temeljem međunarodne prepoznatljivosti Hrvatskog modela traženja nestalih osoba i iskustava Republike Hrvatske u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu te istraživanju grobišta iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, albanska delegacija iskazala je interes Ministarstvu hrvatskih branitelja za stručnom i tehničkom pomoći uspostave institucionalnog i pravnog okvira procesa traganja za nestalim osobama tijekom razdoblja komunizma u Albaniji te tim povodom borave u Zagrebu 22. i 23. rujna 2022.

U dvodnevnom posjetu Ministarstvu hrvatskih branitelja te Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje albanska delegacija u sastavu predstavnika albanskog tužiteljstva, MUP-a, forenzičkog laboratorija, Uprave za otvaranje dosjea bivše tajne službe SIGURIMI, Zaklade Konrad Adenauer te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, a s njima su se sastali  potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri sa suradnicima.

Tijekom sastanka ministar Medved apostrofirao je posvećenost Vlade RH pronalasku osoba nestalih u Domovinskom ratu kao prioritetnoj, humanitarnoj posljedici velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Među ostalim, naglasio je dostignute standarde Ministarstva hrvatskih branitelja u procesu traženja nestalih osoba i unaprjeđenje Hrvatskog modela traženja nestalih osoba te normativni iskorak kroz donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. U tom smislu, pružio je i ključne smjernice albanskoj delegaciji u svezi uspostave institucionalnih i normativnih mehanizama, a temeljem iskustava i dostignutih standarda u procesu traženja nestalih osoba u mandatu ove Vlade.

„Republika Hrvatska jedina je članica Europske unije koja nosi iskustvo traženja nestalih osoba u Domovinskom ratu, a istodobno na jednako humani način odnosi se i pri istraživanju grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja“, naglasio je ministar Medved. Također, podsjetio je kako je i dalje temeljni problem u rješavanju slučajeva nestalih osoba nedostatak vjerodostojnih informacija, istaknuvši da Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano poduzima napore kako bi se članovima obitelji nestalih pružila istina o sudbini njihovih najbližih.

Ravnateljica Paltrinieri predstavila je albanskoj delegaciji Hrvatski model traženja nestalih osoba s naglaskom na operativni dio aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja u provedbi terenskih istraživanja lokacija mogućih, skrivenih pojedinačnih i masovnih grobnica žrtava Domovinskog te žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu te Hrvatskog državnog arhiva koji su albanskoj delegaciji predstavili uloge navedenih tijela u procesu traženja nestalih osoba.

Albanska je delegacija zahvalila na pruženim smjernicama za uspostavu institucionalnog i pravnog okvira procesa traganja za nestalim osobama tijekom razdoblja komunizma u Albaniji, uz dogovoren nastavak suradnje u prijenosu stručne i tehničke pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja.

U sklopu studijskog posjeta posjetit će i Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku s ciljem upoznavanja dostignutih standarda Republike Hrvatske u pitanju primjene najsuvremenijih forenzičkih metoda identifikacije neidentificiranih posmrtnih ostataka, kao i identifikaciji novoekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava.

Pisane vijesti