Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

  • Slika /AM2016/Vukovar_18112016/wil_0808.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u pratnji pomoćnika Stjepana Sučića i tajnika Kabineta Ivana Antona Žlimena, prisustvovao je obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održanom 18. studenog 2016. u Vukovaru.

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je prigodnim programom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ u dvorištu Opće bolnice Vukovar, izvođenjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje te formiranjem Kolone sjećanja predvođene stjegonošama sa zastavama Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i  204. vukovarske brigade, hrvatskim braniteljima Vukovara i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Sudionici kolone, uključujući najviše dužnosnike Republike Hrvatske, izaslanstva županija, gradova i općina te biskupe i ostalo svećenstvo, prošli su ulicama grada od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru gdje su polaganjem ruža na grobove odali počast poginulim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, molitvu za žrtve iz Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je kardinal Josip Bozanić. Nakon molitve, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je održana sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja Dana sjećanja završio je obilaskom hostela Dubrovnik i kratkom prezentacijom Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Stoga se 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, temeljem odluke Hrvatskog sabora iz 1999. godine.


Foto: MORH/T.Brandt

Pisane vijesti