Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Studeni/Kostrici/IMG-20191115-WA0001.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na ovoj žrtvi gradimo našu budućnost, spriječimo zaborav, pronosimo tu istinu na buduće generacije. Ne s ciljem stvaranja mržnje, već zato što onaj tko ne zna svoju povijesnu istinu ne može živjeti budućnost, zaključio je ministar Medved

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur obilježen je u petak, 15. studenoga 2019. u Općini Majur.

Tijekom Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, ubijene su 54 osobe s područja Općine Majur, većinom civili. U jednom danu, 15. studenoga 1991. ubijeno je 20 osoba, pet u Stublju te 15 osoba u Kostrićima.
U svom domu tada je ubijena i najmlađa žrtva Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji, Tomislav Jurić, star tek dvije godine. Najstarija žrtva agresorskog pohoda na Kostriće bio je Petar Bašić, star 93 godine.

Obilježavanju ovog tužnog dana za Općinu Majur, uz članove obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja i civila te hrvatske branitelje, nazočio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pripadnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnica Općine Majur Klementina Karanović, predstavnici susjednih lokalnih samouprava te ostali okupljeni u čast nevinim žrtvama.

Komemorativni skup započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Majuru te u Stublju, a nastavio se u Kostrićima kod spomen-obilježja masovne grobnice Golubica.

Okupljenima su se u Kostrićima obratili načelnica Općine Majur Klementina Karanović , župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar Medved u svom obraćanju osvrnuo se na veliku tragediju ovog mjesta: Što se sve događalo ovdje u Kostrićima prije 28 godina teško je i zamisliti. Dva mjeseca nakon okupacije, nakon ulaska četničkih formacija, ta mržnja iskazala se na najgori način. Ovdje u Kostrićima počinjen je najgori oblik zločina nad hrvatskim narodom. Što to mora biti u čovjeku, kakvi su to ljudi koji mogu počiniti takva zvjerstva? Nažalost, mjesec studeni i ovi dani, vraćaju nas u vrijeme kada smo svakodnevno imali ovakva stratišta.

Naglasio je ulogu hrvatskih branitelja, rekavši kako mjesec studeni podsjeća i na vrijeme heroja: Možemo samo zamisliti što bi se događalo diljem Republike Hrvatske da nije bilo žrtva hrvatskih branitelja, koliko bi ovakvih stratišta bilo.
Stoga, na ovoj žrtvi gradimo našu budućnost, spriječimo zaborav, pronosimo tu istinu na buduće generacije. Ne s ciljem stvaranja mržnje, već zato što onaj tko ne zna svoju povijesnu istinu ne može živjeti budućnost
, zaključio je ministar Medved

Pisane vijesti