Dan branitelja Grada Dubrovnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić i tajnik Kabineta ministra Bojan Glavašević prisustvovali su danas u Dubrovniku svečanom obilježavanju 21. obljetnice dana obrane Grada Dubrovnika.

Ministar Matić i izaslanstvo Ministarstva branitelja RH položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Boninovo, Bošnjačkom groblju Boninovo, Spomeniku poginulim pripadnicima MUP-a, Spomen obilježju na Liechtensteinovom putu te kod Križa na Srđu i u Staroj gradskoj luci, gdje su se prisjetili svih pomorca i branitelja stradalih na moru.

Početkom opće agresije na područje Općine Dubrovnik, u listopada 1991. godine, snage dubrovačke obrane brojale su 410 naoružanih branitelja, dok je tijekom studenog iste godine Dubrovnik branilo nešto više od 960 branitelja. Dubrovačka obrana je pod zapovjedništvom Nojka Marinovića za vrijeme Domovinskog rata, iako brojčano slabija, hrabro i kontinuirano pružala otpor daleko opremljenijem agresoru. Neprijateljske snage napadale su dubrovačko područje s nešto više od 30 000 vojnika naoružanih sa 100 tenkova, 50 oklopnih transportera i oko 120 komada topničkog oružja. Dana 17. rujna 1991. godine JRM započinje potpunu pomorsku blokadu cjelokupnog dubrovačkog akvatorija, dok je 1. prosinca u ranim jutarnjim satima krenuo opći napad na područje općine Dubrovnik.

Krajem listopada 1991. godine na Stari Grad su pale prve minobacačke granate. Na blagdan svetog Nikole, 6.prosinca 1991., unatoč zaštiti UNESCO-a, izvršen je napad na Dubrovnik koji će u povijesti ostati zapamčen kao najteže razaranje stare gradske jezgre Dubrovnika. Iako su dubrovačke zidine i ostali spomenici nulte kategorije bili obijelježen bijelim zastavama UNESCO-a, tog je dana na Stari Grad palo preko 2000 granata.

Dubrovnik su, 6. prosinca 1990. godine, na prvoj linij obranila točno 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada HV kasnije dobiti svoju oznaku 163.

Pisane vijesti