Četvrti sastanak Skupine za nestale osobe u vezi provedbe odredbi Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/skupina za nestale/WhatsApp Image 2020-10-23 at 09.08.14_nass.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike za osobe nestale u Domovinskom ratu i državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić, sudjelovao je na četvrtom redovnom sastanku Skupine za nestale osobe osnovane radi provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, održanom 22. listopada 2020. godine u Beogradu, Republika Srbija. 

Uz državnog tajnika Stjepana Sučića, sastanku su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Komisije za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestale osobe Vlade Republike Kosovo i Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, uz logističku i administrativnu potporu Međunarodne komisije za nestale osobe.

Sastanku su nazočili i predstavnici Vlade Ujedinjene Kraljevine te Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu u ulozi promatrača. 

Četvrti redovni sastanak Skupine za nestale osobe organiziran je u svrhu rasprave o dosadašnjoj provedbi odredaba Okvirnog plana u kontekstu predstojećeg summita zemalja Berlinskog procesa koji će se održati u Sofiji (Bugarska) početkom studenoga, a kojim se predviđa i izvješćivanje o postignutom napretku u rješavanju pitanja nestalih osoba temeljem potpisanog Okvirnog plana kao i o drugim aktivnostima u području traženja i identifikacije nestalih osoba.

Također, kako se ovim sastankom završava provedba Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, raspravljene su i daljnje mogućnosti nastavka i intenziviranja multilateralne suradnje Skupine za nestale osobe u procesu traženja nestalih osoba.  

Državni tajnik Stjepan Sučić naglasio je kako je Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije, spremno dala puni doprinos implementaciji Okvirnog plana, prihvaćajući savjetodavnu ulogu prema drugim tijelima za traženje nestalih osoba - potpisnicima Okvirnog plana.

Ipak, posebno je istaknuo kako je za učinkovito traženje nestalih osoba težište daljnje jačanje bilateralne suradnje, a u slučaju Republike Hrvatske, posebno one s nadležnim tijelima Republike Srbije uzevši u obzir kako se najveći broj od ukupno 1.869 neriješenih sudbina, odnosi na osobe nestale 1991./92. godine.  

Zaključio je kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja nastaviti pružati podršku i spremno sudjelovati u budućim aktivnostima Skupine za nestale osobe koje mogu pomoći rješavanju ove prioritetne humanitarne posljedice iz Domovinskog rata, a što je sukladno cilju postavljenom u mandatu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra Tome Medveda za poduzimanje svih napora kako bi se rasvijetlile sve sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu.  

Podsjetimo, Ministarstvo hrvatskih branitelja potpisalo je Okvirni plan 6. studenog 2018. godine u Den Haagu, s ciljem jačanja multilateralne suradnje nadležnih tijela za traženje osoba nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Srbije te Republike Hrvatske. Uz Skupinu za nestale osobe, koja na strateškoj razini provodi i prati odredbe Okvirnog plana, osnovane su i dvije operativne skupine - za Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed sukoba na području bivše Jugoslavije i za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka, a čiji je rad usmjeren na sadržajno rješavanje slučajeva
 

Pisane vijesti