Čestitka ministra Medveda

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/20200114_191221f.jpg

Drage obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji i svi državljani Republike Hrvatske, čestitatam vam Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja!

Međunarodno priznanje RH zasigurno je najveći uspjeh naše diplomacije i naših obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja i vjekovnih težnji hrvatskoga naroda, ali i dar svim budućim generacijama.

Međunarodnim priznanjem Hrvatska se nakon punih devet stoljeća vratila u međunarodnu zajednicu kao slobodna i priznata država, i zbog toga taj čin za nas ima posebno povijesno značenje. Bila je to kruna naših diplomatskih nastojanja te ujedno početak novog razdoblja u povijesti hrvatskoga naroda.

Dan međunarodnog priznanja, kada nas je priznalo dvanaest članica tadašnje Europske zajednice i niz drugih država, ujedno je ostvarenje naših težnji da samostalna i neovisna Hrvatska bude dio europskog civilizacijskog kruga čije vrijednosti smo baštinili i kojem smo uvijek i pripadali.

Na današnji dan prisjećamo se i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom su okupirana područja istočne Hrvatske vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, čime je zatvoreno najteže poglavlje naše povijesti.

Upravo je mirna reintegracija jedna od ključnih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je nakon Oluje dolaskom Vlaka slobode u Split obećao i povratak Vukovara u Hrvatsku, što je na simboličan način označio Vlak mira.

Taj dan s posebnim oduševljenjem dočekali su svi Hrvati diljem domovine i izvan nje, a napose prognanici s tog područja koji su se napokon, nakon višegodišnjeg progonstva, mogli početi vraćati u svoje domove, nakon njihove obnove.

Iako u mirnoj reintegraciji nije bilo žrtava, svjesni smo kako bez njih ne bi bilo ni Hrvatske, samostalne i neovisne države koju su generacije naših predaka sanjale i mnogi za nju položili svoje živote.

Stoga se i u ovoj prigodi s posebnom zahvalnošću prisjećamo svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, kao i svih naših žrtava kroz turobnu i slavnu prošlost.

Hrvatska je danas sigurna zemlja, članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a odnedavno i dio shengenskog prostora te europodručja. Realizirali smo sve naše strateške ciljeve te osnažujemo položaj Hrvatske u EU i NATO-u.

Ponosni smo na naša postignuća, poglavito na našu pobjedu u Domovinskom ratu, koja je temelj naše državnosti i ishodište naših vrijednosti koje prenosimo na nove generacije.

Hrvatski branitelji najbolji su primjer kako se snagom vjere i zajedništva naizgled nemoguće može ostvariti, i kao takvi zauvijek će biti uzor mladim generacijama.

Upravo zbog njih, zbog naših žrtava i naših mladih te budućih generacija, moramo promicati istinu i vrijednosti Domovinskog rata te njegovati sjećanje na to najvažnije razdoblje naše novije povijesti.

Pred nama su nove zadaće, ali i nove prilike i mogućnosti. Stoga trebamo i nadalje biti ustrajni i odgovorno se nositi sa svim izazovima današnjice, ne zaboravljajući pritom našu prošlost, kako bismo na tim čvrstim temeljima zajedno gradili bolju i prosperitetniju budućnost.

Uvjeren sam da za to imamo mudrosti i snage, a naši veliki uspjesi koje danas slavimo neka nam budu poticaj da sve naše ciljeve i ostvarimo.

Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

Pisane vijesti