Čestitka ministra Medveda u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/20200114_191221f.jpg

Na današnji dan, prije 28 godina, međunarodna zajednica potvrdila je ispravnost naših težnji za samostalnom državom.

Prisjećamo se dana kada su se manifestirali zajednički napori hrvatskih branitelja na prvim crtama obrane diljem Republike Hrvatske i vrijedan rad hrvatske diplomacije. Hrvatski branitelji i hrvatska diplomacija, predvođeni smjernicama najvećeg vizionara nove hrvatske povijesti, našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana sve svoje kapacitete usmjerili su ka razumijevanju međunarodne zajednica u ispravnost naših težnji. U tim povijesnim trenucima, u zajedništvu s nama bilo je i hrvatsko iseljeništvo koje je iskoristilo sve svoje potencijale da svijetu približi istinu svog naroda. Zajedništvo u kojem smo tada živjeli i djelovali dovelo nas je do našeg konačnog cilja, do pobjede u Domovinskom ratu.

Na današnji dan prisjećamo se i dvadeset i druge obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom su okupirana područja istočne Hrvatske vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske čime je zatvoreno najteže poglavlje naše povijesti.

Hrvatski branitelji temelj su naše državnosti, na njihovoj žrtvi utemeljena je Republika Hrvatska, a današnji odnos prema njima ispit je savjesti našega društva. U zalog slobodi Hrvatske oni su bili spremni žrtvovati svoje živote te im na tome moramo biti zahvalni svakoga dana. Nepoznate sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu i dalje su otvorena rana našeg društva, a posebno njihovih obitelji. Dug države jest sve raspoložive resurse usmjeriti ka njihovom pronalasku i nakon gotovo tri desetljeća podariti mir njima i njihovim obiteljima.

Dvadeset i osam godina nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske svjedočimo hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Imamo državu pozicioniranu u svim relevantnim međunarodnim organizacijama. Međunarodno cijenjenu, kakvu smo je 1992. godine sanjali.

Na putu do punog prosperiteta naše krvlju stvorene države, prepoznajmo novu misiju oko koje ćemo biti okupljeni u zajedništvu i na ovom primjeru poručimo mladima kojima u nasljeđe ostavljamo našu domovinu da sanjaju velike snove, da vrijedno rade i žive za njih, jer povijesna generacija koja je svjedočila stvaranju Republike Hrvatske primjer je da se veliki snovi ostvaruju.

Poštovani članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji, poštovani državljani Republike Hrvatske, čestitam vam Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.


 
Tomo Medved, ministar


Pisane vijesti