Čestitka ministra Medveda Tigrovima

Slika /Dokumenti 2022/Tigrovi beretka.jpg

U povodu 32. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je čestitku Tigrovima

Poštovani hrvatski branitelji, pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi, draga braćo po oružju, dragi prijatelji, 
 
na danšnji dan prisjećamo se slavnih trenutaka kada smo se u kasnu jesen prije 32 godine okupili u Rakitju. Spojila nas je ljubav prema Domovini i neizmjerna želja da obranimo i oslobodimo svoje domove, obitelji i sve naše ljude. Isti motiv vodio nas je u svim godinama Domovinskog rata koje su uslijedile i tako smo postali jedna od najcijenjenih brigada Hrvatske vojske. 

Povijest Tigrova počela je s vjerom u Hrvatsku, a naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i naizgled neostvarivo.

Iz Rakitja je 1990. poslana poruka zajedništva, samopouzdanja i mladosti momaka okupljenih iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Isti taj osjećaj i naše geslo "Za Hrvatsku kao Tigar", vodilo nas je i održalo naše zajedništvo u svim godinama Domovinskog rata, a ono nas, na jedinstven način, povezuje i danas. 

Pouka koju smo spoznali u Domovinskom ratu i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. Taj nauk, plaćen krvlju naših poginulih Tigrova i svih hrvatskih branitelja, moramo primjenjivati i danas u izgradnji budućnosti. Neka nam zajedništvo i žrtva podnesena za slobodu i neovisnost bude uporište i izvor snage u svakodnevnom radu.

Naša budućnost i jamac sigurnosti danas je Hrvatska vojska nastala na temeljima postavljenima upravo u Rakitju prije 32 godine. Gledajući mlade Tigrove, pripadnike 1. mehanizirane bojne, koji danas časno nose naše slavne crne beretke, s istim žarom u očima kakav smo mi imali prije 32 godine, prisjećamo se naših prijatelja koji su dali živote pod ovim znakom, simbolom pobjede, domoljublja i zajedništva i kojima dugujemo slobodu koju danas živimo.  
 
Bila mi je čast imati povijesnu priliku biti jedan od Tigrova, biti jedan od vas. 

Dragi Tigrovi, čestitam vam naš dan! Za Hrvatsku kao Tigar!


FOTO: MORH - F. Klen

Pisane vijesti