Čestitka ministra Medveda povodom Dana međunarodnog priznanja RH

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Dan-drzavnosti.jpg

Drage obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji i svi državljani Republike Hrvatske, čestitam vam Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja!

Međunarodno priznanje Republike Hrvatske bio je veliki uspjeh naše diplomacije i naših obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja i vjekovnog sna hrvatskoga naroda.

Domovinski rat bio je u punom jeku, a gotovo trećina zemlje okupirana. Toga je dana prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknuo da će 15. siječnja 1992. biti zlatnim slovima uklesan u povijest hrvatskog naroda.

Međunarodnim priznanjem Hrvatska se nakon punih devet stoljeća vratila u međunarodnu zajednicu kao slobodna i priznata država, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja završeno je najteže poglavlje naše novije povijesti.

Bila je to kruna naših diplomatskih nastojanja i početak novog razdoblja u povijesti hrvatskoga naroda.

Na Dan međunarodnog priznanja RH s posebnom zahvalnošću prisjećamo se svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, kao i svih naših žrtava koje smo kao narod podnijeli da bi imali svoju državu.

Ne zaboravljamo nikada da smo samostalnu Hrvatsku izborili krvlju naših branitelja, što pokazujemo i našim odnosom prema najzaslužnijima za našu neovisnost i slobodu, cijeneći njihovu spremnost na žrtvu za domovinu.

Ponosni smo na naša postignuća, poglavito na našu pobjedu u Domovinskom ratu, koji je temelj naše državnosti i ishodište naših vrijednosti koje prenosimo na nove generacije.

Hrvatska je danas sigurna zemlja. Danas se suočavamo s novim izazovima. Kao i u Domovinskom ratu, i u ovim teškim i zahtjevnim vremenima pokazali smo međusobnu solidarnost, suradnju i zajedništvo.

Pred nama su nove zadaće, ali i nove prilike i mogućnosti. Trebamo biti ustrajni i odgovorno se nositi sa svim izazovima današnjice, ne zaboravljajući našu prošlost, kako bismo na tim čvrstim temeljima zajedno gradili bolju budućnost.

Neka nam sva naša postignuća budu poticaj za daljnju izgradnju naše domovine. Kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se danas naši mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku.

Neka im u tome uzor budu hrvatski branitelji, a trajna inspiracija sve naše žrtve.

Pisane vijesti