5. kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji pod nazivom "Na prvoj crti zdravlja"

Ministar branitelja Tomo Medved sudjelovao je 15. rujna 2016. godine na otvorenju 5. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji u Osijeku u organizaciji Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, MEF-a Zagreb te Klinike za psihološku medicinu, KBC-a Zagreb.

Vodeća tema ovogodišnjeg kongresa je zaštita i unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji zbog zabrinjavajućih podataka o mortalitetu i morbiditetu braniteljske populacije. Tom prilikom ministar branitelja upozorio je na alarmantne podatke kako je od 2010. do ove godine preminulo 17.287 hrvatskih branitelja odnosno 2.469 godišnje, pri čemu branitelji umiru prosječno 20 godina mlađi od opće populacije. Također, dodao je kako je od 1998. do 2011. čak 41,3 posto braniteljske populacije bilo iz nekog razloga hospitalizirano. Istaknuo je potrebu sustavnog i partnerskog rješavanja problema braniteljske populacije.

Ujedno, ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je Ministarstvo branitelja tijekom 2016. godine pokrenulo niz aktivnosti među kojima je i osnivanje jedanaest Projektnih timova u svrhu stvaranja pravnog okvira kojim će se omogućiti zaštita digniteta sudionika i stradalnika Domovinskog rata i osigurati jedinstvena politika Vlade RH i sveobuhvatna skrb za sve hrvatske branitelje i stradalnike.  U cilju zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja formiran je Projektni tim za izradu Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata za razdoblje 2016 - 2020. godine u kojem uz eminentne stručnjake iz različitih područja medicine kao i predstavnike Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sudjeluju i predstavnici braniteljskih udruga. U suradnji s Ministarstvom zdravlja u pripremi je provođenje preventivnih sistematskih pregleda prvo na području Vukovarsko-srijemske županije, a zatim i preventivni sistematski pregledi u svim županijama Republike Hrvatske u sklopu županijskih i općih bolnica, a u cilju što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u braniteljskoj populaciji.

Pisane vijesti